Op zondag 21 april 2024 was het zover: de rondleiding in de kerktoren van St. Werenfridus. De 8 enthousiaste kopers werden om 14:00 verwacht in de Inzet waar we  werden ontvangen door de aanbieders Ben Droog, Kees Botman en Maarten Boos. De 2 gastvrouwen Elly Schmidt en Sylvia Bakker zorgden voor een lekker bakkie of koppie met daarbij een verrukkelijk stukje appeltaart, vers uit de keuken van Kees Botman. 

Daarna was het zover, onder leiding van Kees en Maarten werden de eerste trappen van de toren beklommen tot aan het orgel. We kregen uitleg over de vroegere werking van de luchtzakken door middel van de pedalen en we konden een blik werpen op het pijpwerk in het orgel. Daarna werd de klim voortgezet. Aangekomen bij de volgende verdieping werden de kopers verdeeld in 2 groepen. 

De ene groep ging met Kees een kijkje nemen boven de gewelven, de andere groep klom met Maarten verder de toren in. Erg interessant om vanaf bovenaf te zien hoe de gewelven zijn gemaakt. Niet voor te stellen dat ze dit in 1875 voor elkaar hebben gekregen, zonder alle gereedschappen, machines en hoogwerkers die tegenwoordig beschikbaar zijn. Over de gewelven heen ligt een soort van looppad van houten planken waardoor we ook helemaal boven de apsis konden komen. Het was een uitdagend parcours waarbij we soms op handen en knieën moesten om verder te komen. 

Onderweg kwamen we ook langs het gaatje in het plafond waardoor de adventskaars gezakt kan laten worden met kerst. Ook was goed te zien dat de kerktoren naar voren komt, los van het schip. Hierna werden de groepen gewisseld en bedwongen we de ladder hoger de kerktoren in. We kwamen aan bij de klokkenpartij bestaande uit 3 grote klokken. Mochten jullie kerkklokken hebben horen luiden afgelopen zondag buiten het hele en halve uur om: dat waren wij. We werden er nog net niet doof van. 

Daarna vervolgden we onze weg nog wat verder de toren in, via een ietwat minder stabiel laddertje richting het uurwerk. Helaas is het ons niet gelukt om de niet kloppende klok aan de zijde van het centrum weer goed te laten lopen. Een aantal van ons heeft zijn/haar naam laten vereeuwigen op de kast van het uurwerk zoals door al heel wat voorgangers was gedaan, zodat we met de kerk de geschiedenis in gaan. Enkele kopers wonende aan de Dorpsstraat probeerden nog een glimp op te vangen van hun woning om zo een luchtfoto te kunnen maken. Na het bezoek aan de toren en een kijkje boven de gewelven werden we getrakteerd op het Ave Maria door de zang van Kees, begeleid door Kapelaan Juan Andrés op zijn gitaar. Een genot voor het oor, zeker zo vanaf het altaar waardoor het klonk alsof er 3 stemmig werd gezongen. Hierna werd ook de Spaanse versie aan ons ten gehore gebracht, gezongen en gespeeld door Juan. 

De middag werd afgesloten in de pastorie waar we weer goed verzorgd werden door de gastvrouwen. Er werd nog lang gegeten, gedronken, gezongen, gespeeld, moppen verteld en herinneringen opgehaald aan ons mooie Wervershoof met haar karakteristieke kerk en fijne inwoners. Al met al erg indrukwekkend om te zien hoe zo’n immens en prachtig gebouw rond 1875 binnen een jaar gebouwd kon worden en erg zonde dat het niet meer actief in gebruik is. We raden alle bezoekers van de gemeenschapsveiling van 2025 aan om dit koopje zeker niet aan je voorbij te laten gaan. Wij als kopers willen de organisatie bedanken voor deze mooie middag.  

Josette van Paassen

Vorig artikelNieuws van de Wervershoofse Molen
Volgend artikelSeniorennieuws