Op 13 maart is het schaatsseizoen afgesloten met de World Cup finale in Heerenveen. Op zaterdag werden er diverse afstanden gereden. Irene had zich teruggetrokken voor de 1500m om zich optimaal te kunnen voorbereiden op de zondag, waarop zij twee afstanden moest rijden. Na een heel zwaar seizoen liep Irene op haar laatste benen en koos ze voor zekerheid op de zondag.

De eerste afstand was de 3000m, waarop zij het op moest nemen tegen Joy Beune. In de rit voor deze reed de Noorse Ragne Wiklund een zeer scherpe tijd. Zij finishte in 3.57.15, een behoorlijke prestatie in deze laatste langeafstandswedstrijd van het seizoen. Lange tijd reed Irene iets langzamere rondetijden dan de Noorse. Langs de kant werd coach Jillert Anema koud nog warm van de opgelopen achterstand en hield hij zijn hand gestrekt vooruit, wat betekende, dat Irene keurig op schema lag. Terwijl zij bij het ingaan van de laatste rond nog 1,1 sec. achterlag, zag je op de schermen de achterstand steeds kleiner worden en tenslotte pakte Irene op het laatste rechte stuk nog 1,3 sec. voorsprong en finishte ze in 3.56.82. Superspannend voor de vele toeschouwers in het stadion en de fans voor de tv. Met deze overwinning was de overall winst in de totaalstand van de 3000m en 5000m van de World Cup een feit, mede omdat de Canadese Weidemann in deze laatste wedstrijd verhinderd was, doordat zij corona had opgelopen. Irene heeft echter de wedstrijd in Salt Lake City niet gereden, dus zeer verdiend gewonnen.

De allerlaatste wedstrijd van het seizoen 2021-2022 was de mass start, die Irene samen reed met Marijke Groenewoud. Een peloton van slechts dertien rijdsters ging de strijd aan. Een redelijk matte wedstrijd werd het, met slechts enkele uitlooppogingen van rijdsters die na een paar ronden het tempo al niet meer konden vasthouden. Met nog twee ronden te gaan sloeg niet alleen in het peloton de vlam in de pan, het hele stadion ging uit z’n dak. Marijke Groenewoud versnelde in de bocht na de finish zodanig hard op een sein van Irene, dat de rest achter Irene meteen al op zo’n vijf meter achterstand gereden werd. Massaal aangemoedigd door duizenden toeschouwers gingen de twee ploeggenoten de laatste ronde in en aan de overkant van de finish versnelde Irene nog een keer en werden ze afgemeten eerste en tweede. Een fantastisch ploegprestatie werd een mooi einde van het seizoen. Irene werd in het totaalklassement van de mass start derde, omdat zij hier ook een keer niet heeft gereden.

Een schitterend seizoen werd hiermee afgesloten. Irene, bedankt voor de prachtige prestaties die je ons hebt laten zien. Koningin van Beijing, wereldkampioen en nog veel meer…

Met vriendelijke groet, Stichting Support4Irene

Vorig artikelPassieconcert ‘Golgotha, het einde…?’
Volgend artikelKomende activiteiten in De Schoof!