Dit schooljaar bestaat basisschool Gerardus Majella 100 jaar. Het vieren van dit jubileum is (vanwege het coronavirus) een half jaar later gepland, maar deze week is de ‘Feestweek’ dan toch echt van start gegaan! Het startschot werd afgelopen maandag gegeven met een feestelijke opening. Het plein was feestelijk aangekleed en ook binnen in de school hangen de slingers.

Onze leerlingen hadden zich per groep verzameld op het plein om samen ons nieuwe schoollied te zingen. Omdat we niet zomaar wat te vieren hebben kregen ook alle kinderen een kado van de school: een mooie tas met het logo erop. De rest van de dag ging het feest verder, want alle juffen vierde gelijk hun verjaardag en stond er ook nog een speurtocht gepland.

De komende week staat nog bol van de feestelijke activiteiten. Zo gaan we o.a. ‘een dagje terug in de tijd’ . Op deze dag komen er oud-hollandse spelletjes en ook de lesactiviteiten gaan terug in de tijd. Zo wordt er deze dag bijvoorbeeld geschreven met een kroontjespen. Daarnaast is er een talentenshow, doen we op de dag van de Koningsspelen allerlei sportieve activiteiten en natuurlijk een disco in alle groepen! Het belooft een gezellige week te worden!

De aanloop naar deze week toe was ook al bijzonder. Vanaf de voorjaarsvakantie is er gewerkt aan het thema ‘uit Grootmoeders Tijd’ . De kinderen hebben de afgelopen weken veel geleerd over hoe de wereld er 100 jaar geleden uitzag en welke ontwikkelingen er de afgelopen 100 jaar zijn geweest. Welke uitvindingen zijn er gedaan? En welke spullen werden er vroeger gebruikt? Dit zorgde voor een groot museum in de hal waar alle bijzondere spullen stonden uitgestald met een door de kinderen gemaakte beschrijving waarvoor het werd gebruikt. Het museum is inmiddels weer opgeruimd, zo is er voldoende ruimte voor alle activiteiten voor de komende week.

Geschiedenis

De eerste basisschool in Onderdijk werd al in 1868 opgericht. Dit was toen nog  een openbare school. Nadat er in 1920 een aanpassing kwam in de onderwijswet werd de school een Rooms Katholieke basisschool met de naam Gerardus Majella. Het kerkbestuur en het schoolbestuur hielden zich samen bezig met de kwaliteit van het onderwijs. De school stond toen nog op een andere plek; op de Nes 28 in Onderdijk. Maar dit is niet de enige plek geweest van de school. In 1953 kwam er een nieuw gebouw naast de Gerardus Majella kerk en de al bestaande kleuterschool. De kleuterschool en de basisschool werden in 1985 samengevoegd zodat de kinderen een doorlopend ontwikkelproces kregen met de juiste begeleiding.  Inmiddels is de school alweer zo’n 17 jaar gevestigd aan de Sportlaan 12 in Onderdijk. De samenwerking met peuterspeelzaal Pippeloentje al vanaf 1972 en zitten sinds 2006 gevestigd in ons gebouw.