MEDEMBLIK – Dat is 1 van de uitkomsten dat uit het debat over woningnood in Westfriesland afgelopen zaterdag naar boven kwam. Uit het debat werd voornamelijk duidelijk dat de politiek vindt dat elke gemeente zelf onderzoek moet doen naar de lokale woonbehoeftes van zijn inwoners. De provincie mag daarbij het voet van het gaspedaal afhalen, want het gaat volgens de politiek nu veel te hard, meldt NH Nieuws.

Flexibiliteit binnen het woonbeleid is belangrijk. De afgelopen jaren lijkt het woonbeleid volgens de VVD en CDA namelijk alles behalve flexibel en zijn de plannen ‘eenduidig en compleet vastgetimmerd’. Als woonbehoeftes veranderen moeten gemeenten in staat zijn om het bestemmingsplan aan te passen. De provincie mag ze daarin wat meer gaan vertrouwen.

Woonbehoefte zelf onderzoeken
‘Praat met de inwonenden en bouw niet lukraak elk veldje vol’, was de boodschap richting de provincie tijdens het debat. CDA-kandidaat-Statenlid Diana Dekker was erbij en vertelt dat Medemblik dit bijvoorbeeld al heeft gedaan:”In Wognum waren plannen voor uitbreiding van huizen in het duurdere segment. Medemblik nam toen het verstandige besluit om te kijken of die woningbehoefte er nog wel was en of deze niet lag bij starterswoningen. Dergelijke werkwijzes juichen we toe.”

Volgens het CDA lijkt maximaal bouwen op dit moment de norm. Elke gemeente krijgt dit opgelegd vanuit de provincie. Volgens Dekker zet je daarmee de boel op slot en luister je niet meer naar de ‘echte’ behoefte. Maatwerk op gemeentelijk niveau is volgens hen de toekomst.

Aan de randen bouwen
De politiek en wethouders geven aan dat als het aan de provincie ligt, elk open veldje of groene strook wordt volgebouwd. CDA vindt het belangrijk dat de provincie ook kijkt naar de gebieden aan de randen van steden en dorpen. VVD en CDA zijn het volgens Dekker op dit onderwerp met elkaar eens.

Het CDA streeft ernaar om een team in te zetten dat per gemeente ondersteuning biedt bij invulling van nieuwbouwprojecten. Het team kan worden opgeroepen bij het in kaart brengen van de behoeftes, bezwaar van omwonenden en het koppelen van instanties.

Amsterdam ontzien
Want uiteindelijk wil West-Friesland de grote stad een beetje ontzien, aldus Dekker. “Laten we de grenzen wegpoetsen. Het is hier namelijk best leuk wonen, zo op een half uurtje van Amsterdam.”

 

Bron: Medemblik Actueel