Zondag 26 maart (12.30 uur tot 17.00 uur) organiseert Auxili-ja! in ’t Fortuin het “Werelds Proeven”. U kunt gerechtjes komen proeven uit 8 verschillende landen. Hieronder stelt een aantal kokers zich aan u voor.


Ik ben Marta en kom uit Polen. Ik woon bijna 10 jaar in Andijk samen met mijn man Martijn en onze 3 kinderen en 1 bonusdochter. Ik was 20 toen ik “even” naar Nederland kwam…
Ik heb  in veel plekken in Nederland gewoond maar uiteindelijk heb ik mijn plek en liefde in Andijk gevonden. Hier ligt nu mijn hart en geluk.
Ik heb veel mogen meemaken en zien in Nederland en op verschillende plekken mogen werken. Op mijn 27e  ben ik de zorg ingegaan en dat doe ik nog steeds als verpleegkundige met veel plezier in een ziekenhuis in Hoorn. Ik hou ervan om met de mensen om te gaan, er met en voor ze te zijn.
Ik ga voor jullie “aardappelpannenkoekjes “maken.
Klinkt niet heel bijzonder ? Ik kan je verzekeren dat het heel lekker smaakt, zoet of hartig.
Ik heb ze aan mijn man te laten proeven op een koude winterse dag in een restaurant  in Gdansk aan het begin van onze relatie. En ik kan jullie zeggen: dat werd een succes, met de aardappelpannenkoekjes en met ons.
Tot ziens bij werelds proeven.
Hallo, Ik ben Juan Andrés Correa del Río, 32 jaar oud, geboren en getogen in Chili, de 4 van 5 kinderen. Ik ben nu kapelaan van de parochies van de Regio Wervershoof.

Ik kwam hier in Nederland dat ik 19 was. Voor een jonge Zuid-Amerikaan als ik was het vanaf nul beginnen om te wennen aan de Nederlandse cultuur. De eerste 3 jaar was de taal een grote barrière. De communicatie was erg beperkt en begrijpen … ik ben er nog af en toe mee bezig. Eten was voor mij geen grote uitdaging. Ik hou van de Nederlandse keuken met zijn eenvoud. Het simpele en lekkere van het Nederlandse eten zie je ook terug in de relaties tussen mensen. Eenvoud en vriendelijkheid staan daar voorop. Tradities zijn wel heel anders dan bij mij. Om maar een voorbeeld van te noemen, Ik begreep niet waarom iedereen elkaar feliciteerde met iemands verjaardag. In mijn land wordt alleen de gevierde persoon gefeliciteerd. Dat de gevierde persoon trakteert was ook nieuw voor mij. Ik dacht dat het andersom moest zijn. Het zijn kleine en eenvoudige daden van vriendelijkheid die een grote waarde hebben in dit land waar ik bijna de helft van mijn leven heb doorgebracht.

Joyce Ruiter komt uit Nigeria.
Ze vindt Nederland een vlak, plat land met hele aardige mensen.
Ze gaat voor het Werelds Proeven maken: jollof rijst met kippendijen en roerbakei.

Niermala en Radha Bhairosing zijn op respectievelijk 8 en 10 jarige leeftijd vanuit Suriname naar Nederland gekomen. Na 3 jaar in Amsterdam te hebben gewoond zijn ze naar Wervershoof gekomen. Op de vraag of ze in en aan Nederland hebben moeten wennen gaf Niermala als antwoord: “Ik denk dat de Nederlanders meer aan ons moesten wennen”. In Amsterdam viel het wel mee, daar wonen meer mensen met een andere culturele achtergrond. Dat was in Wervershoof iets anders. Ze werden “interessant” gevonden, maar dat is nu helemaal over. Thuis komen er afwisselend Nederlandse en Surinaamse gerechten op tafel. Op 26 maart gaan ze heerlijke Hindoestaanse Vegetarische Roti rolletjes klaarmaken.

Vorig artikelDe 50ste editie van de 40MM
Volgend artikelKomt het zwembad terug?