Wat op de Beerewerf gebeurt, blijft op de Beerewerf! Hoewel, een kleine blik achter de voordeur van Carina de Vries en Antoon Groen is ons wel gegund. Op kermiszondag geven zij daar de traditionele kermisborrel. Samen met hun vrienden Cora & John Verdonschot. En natuurlijk alle genodigden. Ieder jaar weer voor herhaling vatbaar.

Cora en John gaven al jaren een kermisborrel op de kermiszondag waar vriendin Renate zich ontfermde over het broodjes smeren.

Vrienden Carina en Antoon gaven óók een kermisborrel op de zondag. Niet zo vreemd, het hele dorp geeft kermisborrels, maar jammer was het wel. De bevriende stellen woonden vlakbij elkaar en vierden de kermis niet met, maar naast elkaar. Zonde, zo vonden zij en ze besloten in 2014 om hun kermisborrels te bundelen. 

Borrelfusie

Op de Hoek, in het pand van oude bakker Grent, vond de eerste van een inmiddels legendarische reeks plaats. Later verplaatst naar de Beerewerf waar Carina en Antoon naartoe verhuisden. Uiteraard ging Renate na de ‘fusie’ gewoon mee als broodjessmeerder. Een essentieel onderdeel van het feest. Haar beloning? “Na het smeren van de broodjes krijg ik van Antoon een hele mooie gin-tonic, compleet met vlaggetje en versiering.” 

Cora en Renate zijn al sinds 2000 vriendinnen, verbonden door Wervershoof én hun Brabantse roots. Die roots heeft Carina niet, maar als drie hechte vriendinnen beleven ze  menig kermis samen en daarnaast nog veel meer.

Pré-borrels en vrije dagen

Carina: “Al in mei starten onze vergaderingen en halen we het draaiboek uit de kast. Inmiddels hebben we een taakverdeling die uitstekend werkt. De borrel is op uitnodiging die we van tevoren versturen. Het is al een feestje om die te maken. En we hebben een pré-borrel en een pré-pré borrel. Ja, we moeten wel goed voorbereid zijn. ”

Cora: “Veel collega’s van John en Antoon komen niet uit Wervershoof, maar vinden deze kermisborrel zo leuk dat ze er de maandag voor vrij nemen. Er wordt op het werk nog lang over nagepraat.”

Regelaars en lolmakers

Carina: “Op de dag zelf ben ik echt de regelaar. Ik houd alles in de gaten, drink alleen Rivella omdat ik scherp wil blijven. Cora is meer de kletser en de lolmaker.”

Cora: “Sta ik met iedereen te kletsen, hoor ik ineens: Cora, broodjes! Dan ga ik met de schalen rond. Nee, ik zit niet aan een frissie, maar heb zo mijn eigen rol. 

Door de jaren heen is de organisatie ook zo goed geworden. Het is een kermisborrel, maar wel een geoliede machine. Alles is tot in de puntjes geregeld.”

Kakstrak

Carina: “Mede met dank aan de heren. Zij verstaan de kunst van koud bier. In de serre zetten we een hele serie koelkasten neer voor de koeling. En de koelkasten van Antoon zijn altijd ‘kakstrak’.  Alle bierflesjes staan keurig naast elkaar met het label aan de voorkant. Vindt ie mooi. En John hangt de lampjes op. Wel op volgorde van kleur. Dat vindt hij weer mooi.”

Renate: “En ik blijf broodjes smeren. Met ham, kaas, pindakaas en kipfilet. Of een variatie daarop. Er is iemand die wil altijd een wit bolletje zonder boter met alleen pindakaas vanuit de koelkast. Regelen we!”

Verrassingen

Om een uur of 15.00 komt het volk binnen. Altijd weer een verrassing. Hoewel de meesten trouwe gasten zijn, komen er altijd mensen spontaan aan waaien. Ook vrienden van de kinderen van de stellen. In de familie zit veel muzikaliteit. Dat resulteert nogal eens in spontane optredens van onder andere de nichtjes Masja en Laura Verdonschot.

Cora: “Vorig jaar bood DJ ‘Happy-End-zonder-n’ (artiestennaam van Ed) spontaan zijn diensten aan. De buren zaten achter de heg eerste rang. Ook de bitterballen gingen over en weer. Omdat het een andere kermis was, bleef iedereen gezellig lang hangen. Normaal gaat een hele stoet de kermis over en komt een klein clubje ’s nachts weer terug om af te pilsen met het nodige snackwerk, verzorgd door Carina.”

Snacken, zwemmen en walsen

Carina: “Het is wel eens gebeurd dat ik al naar bed was. Iedereen was weg en het was erg laat. Toen kwam er toch nog een koppeltje terug voor de nazit. Ze zeiden: ‘Carina al naar bed? Dat kan niet, en de snacks dan!’ Toen ben ik weer uit bed gekropen en had ik in no time alles op tafel inclusief de altijd verse ballen gehakt met sate.”

Cora: “Een ander jaar kwamen we laat terug om te snacken. Het was een zwoele avond en we hoorden geluiden in de tuin. Zat er een hele groep gasten in hun ondergoed op de rand aan het water. Sommigen hadden een duik genomen. De sfeerverlichting en de buitendouche was aan. Het zag er heel idyllisch uit.”

Carina: “En die krattenwals dan om 4.00 uur ’s nachts! Hielden ze midden in de kamer een klompendans met kratten en een fietsbel. Hilarisch!”

Anekdotes

Tijdens het interview vliegen de anekdotes over de keukentafel aan de Beerewerf. Wat is het toch leuk dat vrienden deze kermistraditie met elkaar in ere houden. Ook de laatste twee jaren ging het door, hoewel op kleinere schaal. In 2020 knutselden ze 1,5 meter afstandswijzers in elkaar en maakte Carina speciale mondkapjes op de naaimachine. En de zelfgemaakte speciale Wervershover-Beerewerf-kermisborrel-vlag wordt ieder jaar weer opgehangen. Voor de gelegenheid doet de houten buiten-wc dienst als herentoilet, de dames mogen binnen. Ja, wat erin gaat, moet er ook weer uit. Wat zal het een bende geven.

Carina: “De troep achteraf hoort erbij, maar ik ga niet slapen voordat het weer schoon is. Antoon plukt de bierflesjes van het gras en ik ga aan de schoonmaak. Dat is gewoon lekkerder wakker worden. Op tijd voor weer een nieuwe kermisdag.”

Tekst: Mieke de Beer-Koomen
Foto: Richard de Beer

Vorig artikelKermismaandag bij Sels
Volgend artikelDe borrels op de kerfstok van Bakker