Als je het museum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen aan het IJsselmeer bij Medemblik, binnenloopt, sta je oog in oog met één van de grootste collecties nog werkende stoommachines in Nederland. Je hoort puffende machines, ruikt de olie en voelt de warmte van het vuur bij de ketel. Machinisten en rondleiders leggen je graag uit hoe de stoommachines werken en wat de toepassing van stoomkracht in ons land betekend heeft. 

Waterbeheer
In het museum wordt niet alleen de geschiedenis van de stoommachine levendig in beeld gebracht, maar ook de geschiedenis van het stoomgemaal Vier Noorder Koggen, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land. Het gemaal trad in 1869 voor het eerst in werking en heeft ruim honderd jaar actief dienstgedaan. Tegenwoordig wordt de oorspronkelijke pompinstallatie van het gemaal alleen nog gebruikt voor demonstraties.

Welkom aan boord baggermolen ‘Vooruit’
In de museumhaven ligt de kolengestookte emmerbagger-molen onder stoom. Je hoort de draaiende emmers al van ver. Daal met een (steil) trapje af in het interieur van de baggermolen en ontdek hoe de bemanning vroeger werkte en leefde.

Dagje uit voor het hele gezin
Miniatuurstoommachines staan klaar, waarmee je zelf stoom kunt maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Met de leuke speurtocht kun je spelenderwijs het museum verkennen. Help je stoker en de smid, dan krijg je als beloning een echt ‘stookdiploma’ en een ‘smeeddiploma’.

Stoommachinemuseum
Oosterdijk 4,  Medemblik
T 0227 544732 
www.stoommachinemuseum.nl 

Openingstijden Paasweekend
zaterdag t/m maandag 2e Paasdag: 10 tot 17 uur

Toegangsprijzen:
Kinderen (5 tot 12 jaar) € 6
Vanaf 13 jaar € 9
Museumkaarthouders gratis  

Vorig artikelJeePee op bezoek bij de brandweer
Volgend artikelTekenaars nog één keer bij Sam en Riet