Sam en Riet Bruin gaan verhuizen en laten Dorpsstraat 42, waar het Noordelijk Tekenburo was gevestigd, achter zich. Het leek hen een leuk idee om de tekenaars, die bij hen in dienst waren geweest, uit te nodigen om met hen nog eenmaal de sfeer van toen te proeven. Zaterdag 16 maart zijn zij bijna allemaal aanwezig om de herinneringen weer met elkaar te delen.

Het begon allemaal in 1973 in hun woning aan de Koggestraat en drie jaar later in hun huidige woning. Wim Buurman is de eerste werknemer van Sam. “Ik kreeg van Sam les op de MTS en vroeg of ik zaterdags bij hem mocht werken. Ik heb maandenlang berekeningen getypt op een typmachine met brede rol. Later mocht ik tekenen. Ik heb 6 jaar bij hen gewerkt. Eerst op een slaapkamertje aan de Koggestraat en later naar de Dorpsstraat, waar een schuur onder de woning werd verbouwd tot het tekenbureau.”

Sam was 27 jaar leraar op de MTS in Hoorn en koos zijn beste leerlingen uit om bij hem te werken. Ook Martina Haakman behoort tot hen. “Sam wist natuurlijk precies wat ik kon. Ik heb hier van 1995 tot 2007 gewerkt. Ik heb hier in een goede sfeer ontzettend veel geleerd. Sam en Riet waren erg goed voor ons”.

Sam en Riet hebben Ina Broekhuizen van het Westfries Genootschap uitgenodigd. Zij vertelt de tekenaars wat de Bouwhistorische Commissie, waar Sam ook deel van uitmaakt, doet om oude panden goed in kaart te brengen. Een slimme zet met de hoop iemand van de aanwezigen te ‘strikken’ om ook deel uit te maken van die commissie. De commissie is nu bezig met het project Cafés en dat lijkt de aanwezigen wel een aantrekkelijk onderdeel.

Rolf Botman is de oude meester ook dankbaar. De oud-leerling heeft er twee periodes gewerkt. “Ik werkte er eerst een periode vanaf de MTS. Ik heb veel aan Sam te danken gehad en door hem ben ik architect geworden. Ik mocht mijn eigen ideeën ook uitwerken en ging zelf naar de Welzijnscommissie. De tweede periode kwam ik een jaar terug, omdat Sam een tekenaar nodig had in verband met de bouw van het bejaardenhuis. Ik kreeg toen een nieuwe tekentafel.”

Harry Mol (jaren zeventig) en Sjaak Schouten (jaren tachtig) blikken ook terug op hun periodes bij het Noordelijk Tekenburo. Rondkijkend zeggen zij: “Er is hier niets veranderd. We zijn echt even terug. We hebben hier met plezier gewerkt. Het échte vak hebben we hier geleerd. De theorie van Sam op school en de praktijk hier.”

De club geniet van een drankje en een hapje en proeft de sfeer van weleer. Een geslaagde bijeenkomst. Nu kan Sam écht opruimen.

Het tekenbureau staat vol met mappen en bouwtekeningen, lades zijn gevuld met transparanttekeningen (die doorzichtige afdrukken). Een ieder, die nog een transparante afbeelding van zijn bouwtekening wil, kan nu nog in het bezit daarvan komen. Geef even een belletje naar Sam en Riet
(06-28215488) om een afspraak te maken. Om het zoeken te vergemakkelijken is het handig om het werknummer, dat in de onderhoek rechtsonder je bouwtekening staat, te vermelden. In de loop der jaren zijn er bijna 5000 opdrachten afgerond.

Sam terugkijkend: “Ik werkte nog veel met de rekenliniaal en we hebben nooit een tekenwerk met de computer gedaan. Ons bureau had een goede naam en we hebben nooit andere reclame gehad dan mond-op-mondreclame. We hebben een mooie tijd gehad. Nu is het opruimen geblazen.”

Sam en Riet hebben daarvoor nog een paar maanden de tijd, voordat zij overgaan naar een andere woning in ons dorp. Wilt u de geschiedenis nog eens teruglezen, dan kan dat in Skriemer 21. Nu is het écht gebeurd met het Noordelijk Tekenburo.

Binding heeft uit betrouwbare bron vernomen, dat de nieuwe bewoners geen tekenbureau of ander bedrijf in het pand vestigen.

Gerard Bot

Vorig artikelStoommachinemuseum onder stoom tijdens Paasweekend 
Volgend artikelInschrijfavond autocross 2024