Na de dichter des vaderlands is er nu de mogelijkheid om de dichter des Medembliks te worden. De gemeente Medemblik en de Westfriese bibliotheken zijn op zoek naar de Dichter van Medemblik. Voor de duur van een jaar schrijft de drager van deze eervolle functie bij bijzondere gelegenheden in de gemeente een gedicht, welke op diverse plekken wordt gedeeld.

Alle gedichten lezen en stemmen kan online. Wanneer u op Google ‘Dichter van Medemblik’ intikt komt u terecht op de site. Maar liefst 28 dichters dingen mee naar de titel. Met mooie gedichten over de Westfries, over Medemblik, het Egboetswater, Wognum, de stoomtram, Wervershoof, Onderdoik, Andijk of over iemands gevoel.

Hoe mooi? Nou, de een nog mooier dan de ander. Echte prozastukken, of zijn het gewoon gedichten? U zult ze met veel plezier lezen, waarna, helemaal onderaan, de moeilijke opdracht volgt met de klik op een groen icoontje en u op het stemformulier komt.
Welke dichter uit onze gemeente kiest u? Niet zo eenvoudig om te doen, maar wel erg leuk. Natuurlijk houden wij u op de hoogte.

Er zijn ook deelnemers uit onze directe omgeving, waaronder Mieke de Beer-Koomen. Waarom doet zij mee?

Mieke: “Ik ben opgegroeid tussen de proza en de poëzie in de boekenzaak van mijn ouders (red. boekhandel Idema, Medemblik). Heb altijd veel gelezen en geschreven, met een voorliefde voor poëzie. Daar zou ik graag meer mee doen. Als inwoner van onze gemeente voel ik me betrokken bij wat er speelt in onze kernen. Vanuit mijn werk zit ik ook dicht bij het vuur. Natuurlijk heb ik meer gevoel bij de ene dan de andere kern, maar we delen allemaal dezelfde Westfriese grond. Als Dichter van Medemblik, zou ik actuele zaken op een beeldende manier toegankelijk kunnen maken voor iedereen. Lijkt me heerlijk om te doen.”

Waarover gaat jouw gedicht ‘Mijn Medemblik’?’
Mijn gedicht is een ode aan mijn geboorteplaats Medemblik. Inmiddels woon ik met net zo veel plezier in Wervershoof, maar Medemblik blijft lonken en met me flirten. Overigens heb ik deze liefde nooit echt verlaten, ik woon nog steeds in de gemeente Medemblik.
Mijn grote liefde, nou ja, één van mijn grote liefdes, ik heb er thuis nog twee.”

Ook Arjan Jonker, u leest regelmatig gedichten van zijn hand in de Binding, vroegen we naar zijn deelname.

Arjan: “Mijn vader wees mij op de gedichtenwedstrijd. Ik vind het een heel goed initiatief. In Nederland kennen we deze traditie wel. We hebben een Dichter des Vaderlands en veel stadsdichters. Het brengt dit mooie genre dichter bij de mensen. Dat vind ik mooi. Ik zou het een eer vinden de Dichter van Medemblik te zijn en bij bijzondere gelegenheden te mogen schrijven.

Waarover gaat jouw gedicht ‘Bomen weten dit’?
Ik woon in Wervershoof, maar voel me niet per se een Medemblikker. Ik vraag me ook af of mensen veel met andere kernen hebben. Herinner me nog de weerstand die veel mensen hadden tijdens de fusie. Ook ik ken niet alle kernen even goed. Puur het feit dat we in dezelfde gemeente wonen is geen verbindende factor, maar wat verbindt ons dan wel? Toen dacht ik aan bomen. Ze lijken op zichzelf te staan, maar ze zorgen voor elkaar. Zijn via schimmeldraden verbonden om elkaar te voeden. Als een boom op een minder mooi plekje staat krijgt deze voeding van een boom die op een betere plek staat. Een mooiere metafoor voor hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan, is er niet.”

Andere deelnemers
Lees ook de gedichten van Cor Dol, Cindy Claij, Jacintha Aker, Dick Sijm, Tineke van der Lee, Bas Ooyevaar, Jeroen C. Molenaar, Ben Beemster, Arda Koomen-Kuip, Gea Wolfslag, Jannika van Groningen, G. Bobeldijk-Roele, Jaap Swagerman, Ineke Neefjes, Robbert van Tol, Jacco Spil, Jaap van der Oord, Marion Reeuwijk, Martine Meester-Van Groningen, Willemein Hassink, Trudy Bakker, Jaap Meester, Dien Mellema, Franke Nannings, Kam Andijk, Eric Pronk.

Stem op jouw favoriet via
www.visitmedemblik.nl/cultuur/dichter. Het kan t/m 19 januari .

Gerard Bot

Vorig artikelTom Beerepoot wil compensatie afvalcontainer
Volgend artikelNieuws over de komende actie Kerkbalans