Een ouderschapsplan is verplicht als ouders uit elkaar gaan en zij minderjarige kinderen hebben. Bij geregistreerd partners en gehuwden moet dit plan naar de rechter, bij samenwoners hoeft dit niet (maar kan dit wel).

Inhoud ouderschapsplan
Het ouderschapsplan bevat een paar verplichte onderdelen, zoals zorgverdeling, alimentatie en het delen van informatie. Ouders evalueren het ouderschapsplan tenminste jaarlijks en passen de inhoud en focus waar nodig of gewenst aan.

Verschillende ideeën
Er is weinig ‘juridisch afdwingbaar’ aan een ouderschapsplan, veel afspraken stoelen op verwachtingen en respect. Het dient ook meer als ‘werkdocument’ gezien te worden, waarin collega-ouders met elkaar afspraken maken hoe ze voor hun kinderen gaan zorgen. “Hoe zorgen we dat de verjaardag, ondanks de scheiding, een feestmoment blijft?”

Aandachtspunten
Financiële afspraken die redelijk zijn, hebben grote invloed op de sfeer tussen ouders door de jaren heen. Een formele alimentatieberekening is als basis zeer aan te bevelen. Ook communicatie is vaak een aandachtspunt, bij een evaluatie. Hoe heb je contact met elkaar als ouders, en waarover?

Begeleiding
Om de kinderen op de juiste wijze te betrekken, is goede voorbereiding nodig. Een professioneel mediator helpt ouders de koers te bepalen. Wacht niet met evalueren, totdat het ‘nodig’ is: neem het roer op tijd in handen om escalatie te voorkomen. Een toekomstgericht plan: voor de kinderen.

Wender. Mediation
Van Dedemstraat 6
1624 NN Hoorn
T: 06-33590099
www.wendermediation.nl
E: maartje.vandiepen@wendermediation.nl

Vorig artikelTulpenwandeltocht
Volgend artikelKoersbal: gezellige sport