Maatregelen verlengd t/m 28 april • Scholen gesloten t/m meivakantie (10 mei) • Ga niet reizen, ook niet in meivakantie • Houd minimaal 1,5 meter afstand • Vermijd sociale activiteiten en groepen mensen • Blijf zo veel mogelijk thuis • Gemeente handhaaft, boetes mogelijk • Bijeenkomsten en evenementen afgelast t/m 1 juni • De Schoof alleen open als DCWF-prikpunt • Huisartsenpost blijft open • Alle kerkdiensten afgelast

Week drie is al een eindje op weg en inmiddels hebben we weer een verse persconferentie achter de rug. Iedereen houdt zich goed aan de regels. Toch is verlenging van de bestaande maatregelen t/m 28 april noodzakelijk. Scholen blijven zelfs dicht t/m de meivakantie. Een strop voor velen, maar er is ook ruimte voor nieuwe, leuke initiatieven. Zo zijn er online whisky- en bierproeverijen, gaat Hèt Café live, ontstaan er samenwerkingen tussen (horeca)bedrijven, gaan lokale artiesten geheel belangeloos op tournee langs diverse zorginstellingen en kunnen de kleinsten op berenjacht. Onze redactie sprak opnieuw met diverse regiogenoten en lokale ondernemers over het wel en wee van vandaag.

 

De winkels in ons dorp zijn nog geopend, maar de Corona slaat ook daar toe. Uw correspondent gaat op stap om een broek te kopen, kijken hoe dat in zijn werk gaat. Bij Rheinos word je, zoals altijd, vriendelijk begroet door Ester de Jong. De enige klant in de winkel en afstand houden is geen probleem.
In de paskamer wordt de spijkerbroek uitgetrokken en naar Ester gegooid om de maat te bepalen. Er wordt een nieuwe broek toegeworpen, en ja, in één keer de juiste. De broeken worden weer naar elkaar over gegooid. Op ruime afstand nemen we even plaats om het verhaal van Ester te horen: “Ik ben gewoon geopend, maar het is wel rustig. De eerste week halveerde de klandizie en deze week halveerde dat nog een keer. De mensen nemen de regel om thuis te blijven keurig in acht. Ik heb nog genoeg ander werk te doen, hoewel de verkoop natuurlijk primair is. Het is gewoon even niet anders in een mindere tijd. Anderen worden nog veel meer getroffen. Bloemen zijn weg en komen nooit meer, die broeken komen wel weer. Het komt straks allemaal wel weer goed. Het wordt ons door de Wervershovers ook gegund, dat voel ik gewoon. Velen beseffen nu dat een eigen middenstand erg belangrijk is. Niet alleen om te kopen, maar ook voor de verbinding. Nu mis je pas de gezelligheid en het praatje, dat je altijd in de winkels hebt.”

Bij tuin- en bloemencentrum Den Heuvel is het ook rustig, zeker in acht nemende dat het voorjaar is begonnen. Het is een mooi ruim groen en kleurig geheel, dat de mensen genoeg gelegenheid geeft om voldoende afstand te houden. Adrie Klein Gunnewiek: “Het is zo anders. Normaal is het hier erg druk, omdat de mensen in het voorjaar weer de tuin in gaan. Het is nu rustig in het centrum. Natuurlijk hebben we wel klanten en vragen wij hen de maatregelen in acht te nemen. Wij vragen de mensen alleen te komen. Wanneer men met anderen in gesprek gaat, vragen wij hen naar buiten te gaan. Het gaat allemaal prima.

Aan de andere kant hebben we het heel erg druk met de bloemen en de bloemstukken. Deze worden erg veel besteld. Wij bezorgen alles. Wij zetten het voor de deur, bellen aan, nemen afstand, de bloemen worden gepakt en de emmer nemen we weer mee. Heel vreemd. Bij de binderij is het druk, maar er is genoeg ruimte om afstand te nemen. Onze leverancier kan nog steeds voldoende leveren.
Ik wil ook een pluim geven aan het personeel. Zij maken het mogelijk dat wij kunnen blijven draaien. Het is voor hen thuis nu ook passen en meten met de kinderen. Zij regelen het rooster onderling zelf. Wij hebben een hecht team en de betrokkenheid van iedereen komt in deze moeilijke tijden goed naar voren. Ik ben daar trots op. Wij helpen elkaar en zijn blij dat wij nog mogen werken.

Het 50-jarig bestaan van de zaak kan niet worden gevierd. Alles was al tot in de puntjes geregeld. Het is jammer, maar het feest wordt absoluut nog gevierd.”

Bij EP Beerepoot in ons winkelcentrum zijn de deuren ook geopend. Als vertrouwd staan de schermen aan en blijf je ook hier op de hoogte van Corona. Ook de vraag om de RIVM-maatregelen te respecteren is daarop duidelijk. Frank Ootes: We doen er alles aan om de veiligheid optimaal te houden. In de winkels hebben wij afzetlijnen en stippen om de juiste afstand onderling te houden.

Hygiëne staat voorop, zo worden de schermen telkens schoon gemaakt. Wasmachines, televisies, koffiezetapparaten, vaatwassers en apparatuur om thuis te werken worden deze dagen volop gebruikt. Het is in de winkels een normale drukte. Binnenkomende klanten komen gerichter de winkel in, niet om zomaar rond te kijken. De mensen denken er meer thuis over na, maar horen voor de aankoop toch nog het liefst ons deskundig advies en de servicevoorwaarden.
Wij bezorgen de aankopen wel anders dan normaal. Wanneer wij installeren, vragen wij de klant de ruimte te verlaten, zodat onze medewerkers veilig kunnen werken en de bescherming naar de klanten toe ook blijft. Na het installeren krijgt de klant instructies, waarbij voldoende afstand wordt gehouden. De symbolische overdracht met bijvoorbeeld de afstandsbediening is er deze weken niet bij. Deze wordt nu bij het apparaat gelegd. Klanten betalen vooraf in de winkel, waar dat veiliger kan.”

In Huize Sint Jozef worden strenge maatregelen getroffen. Mevrouw Annie Kooiman (78) vertelt hoe zij deze ervaart. “Ik zit de gehele dag op mijn kamer. Ik mag er niet van af. Het meest jammerlijke vind ik, dat wij ook op onze kamers moeten eten. Ik mis dat contact met anderen aan tafel. Met zijn allen eten is altijd erg gezellig. Ik krijg geen bezoek en zie, behalve de verzorgsters, dus niemand. Ik vind dat ik hier geweldig wordt verzorgd. Iedereen doet zijn best om het allemaal goed voor elkaar te krijgen. Dat mag best eens geschreven worden. Zij doen dat voor ons. Zij dragen plastic handschoenen wanneer er sprake is van echt contact. In de zorg is er toch huid op huid contact. Ik ben blij, dat ik hier woon en niet op mijzelf. Dan ben je helemaal verlaten. Ik vermaak mij ondanks alles. Ik lees uitgebreid de krant en kan de tijd met cryptogrammen goed door komen. Ik heb erg genoten van de artiesten die voor ons buiten optraden. Wat fantastisch was dat. Zo kom je de dagen wel door, maar ik hoop wel dat het snel voorbij gaat.”

Mevrouw Corrie Dudink (80) woont zelfstandig en vertelt haar ervaringen in deze tijd. “Het zijn op zich moeilijke tijden. Ik zit de gehele dag alleen in mijn huis. Ik ontvang niemand. Ik heb zelfs de deur op slot. Er komt niemand in, alleen mijn broer. Mijn broer leeft op dezelfde manier als ik en wij denken dat wij voor elkaar veilig zijn. Verder is er met ons geen enkel contact. Ik ga wel elke dag naar buiten om een rondje te lopen. Ik ga met een wijde boog om andere mensen heen. De contacten die ik verder heb, gaan over de telefoon. Ik bel met mijn zus en mijn kinderen, één woont zelfs in een besmet gebied, dus daar kan ik al helemaal geen echt contact mee hebben. Ik doe in huis alles zelf. Koken doe ik ook zelf, maar het was wel heel erg leuk dat een overbuurvrouw een keer een pannetje met eten op de stoep zette. Mijn dochter haalt de boodschappen, zet deze voor de deur en belt mij dan dat het er staat. Zo kom ik de tijd wel door. Overdag puzzel ik veel en kijk ik televisie. Ik hoop dat er snel een einde aan komt. Ik woon in een gezellige buurt en wil de buren ook wel weer eens spreken. Tot die tijd woon ik op deze manier, een heel verstandige, vind ik.”

In de drogisterij van Vroegop is een duidelijke blauwe markering aangelegd voor éénrichtingsverkeer.
Jeroen Vroegop: “Dat idee komt vanuit de branche. Zo is het eenvoudiger om afstand te houden. Er wordt ook controle op gehouden en je riskeert een boete bij niet nakoming. Dat is naast de gebruikelijke maatregelen, die iedereen eigenlijk toepast. Wij mogen verder zoveel klanten toelaten als dat er mandjes zijn. Ter bescherming hebben wij ook kuchschermen aangebracht. Ik merk nog niets van omzetderving. Het enige probleem is dat de groothandel onvoldoende voorraad heeft om ons van alles te voorzien. Artikelen als paracetamol, latex handschoenen, handgels en vitaminen zijn slecht of niet leverbaar. De handgels krijg ik deze week weer aangeleverd via een familielid in Hong Kong. De klanten gaan heel verschillend met de maatregelen om. De één is er vrij nuchter onder, de ander komt met handschoenen en een gezichtsbescherming. Wel volgt iedereen de maatregelen op.”

Molen de Hoop maalt door. Nu ja, eens in de paar weken dan. De molenwinkel is elke zaterdag open tussen 10.00 en 12.00 uur.
Vorige week nog draaiden de wieken van onze mooie molen. Een klein groepje molenaars plette het graan en maalde het meel. Met gepaste afstand natuurlijk. Het geplette graan gaat door een afvoerkoker met daarin een grote magneet. Mocht er een spijker of ander ijzer in zitten, dan blijft dat in de koker achter. Schoon graan om te malen. Het meel gaat naar bakker Swart die er heerlijk brood van bakt, te koop in de bakkerswinkel. Voor bloem en meel voor brood en pannenkoeken kun je elke zaterdag tussen 10.00 en 12.00 uur terecht in de molenwinkel. Ook daar wordt de 1,5 meter afstand gehanteerd. Sinds kort is er een pinautomaat, nu nog in testfase. Je kunt in de winkel nog met contact geld betalen. Uiteraard staat er een handpomp met zeep om je handen goed te wassen. Voorlopig is de winkel alleen op zaterdag open en zijn alle activiteiten afgeblazen. Geen openingsdag op 19 april, geen hobbymarkt of zomerfestijn. Voorzitter Jan de Beer: “De voorbereidingen kosten al veel tijd en met de vooruitzichten die er nu zijn, hebben we besloten alles af te blazen. We hopen dat we het molenseizoen in september nog feestelijk kunnen afsluiten met Molenpop. Het is afwachten. Voorlopig malen onze molenaars door en elke zaterdag wandel ik even naar de molenwinkel. Een mooi tochtje voor iedereen die graag zelf brood of pannenkoeken bakt. En even van onze molen wil genieten natuurlijk.”

Gerard Bot en Mieke Koomen

Vorig artikelColumn van Gert-Jan Brugman Positief
Volgend artikelBewegen is belangrijk! Tips en tricks van meester Raoul