Nu we met zijn allen vooral thuis zitten, wordt bewegen een grote uitdaging. Ook voor kinderen. Ze hebben vooral online contact met elkaar en zitten stil aan tafel of bureau om hun huiswerk te maken.

Gamen zal ook extra in trek zijn, bij “gebrek” aan andere keuzes. Vergis je niet in de hoeveelheid beweging die kinderen krijgen als ze naar school gaan. Denk aan naar school lopen of fietsen, schoolgym, buiten spelen in de pauze, sporten bij de vereniging, lopen naar je vrienden, boodschappen doen met familie etc… Toch is er veel dat je zelf thuis kunt doen.

 

Wat is bewegen?

Bewegen kent verschillende vormen. Het is lichaamsbeweging door spieren, waarbij energie wordt verbruikt. Kortom, alle bewegingen die je zelf maakt. Balanceren bestaat uit oefeningen gericht op het verbeteren van balans. Zoals op 1 been staan, hinkelen of een voorwerp van de grond pakken. Duurtraining bestaat uit activiteiten gericht op het uithoudingsvermogen. Hierbij zijn gewoonlijk grote spiergroepen betrokken en beweeg je op een snelheid die langer dan een paar minuten vol te houden is. Voorbeelden zijn wandelen, zwemmen, fietsen en dansen. Krachttraining zorgt ervoor dat spieren sterker worden. Hierbij kan het lichaamsgewicht als weerstand worden gebruikt. Voorbeelden zijn opdrukken, kniebuigingen of sprongen, maar ook muurzitten. Botversterking zorgt ervoor dat je botten sterk blijven. Hierbij doe je oefeningen waarbij het eigen lichaam wordt belast. Voorbeelden zijn wandelen, hardlopen, traplopen, sporten etc. Zwemmen is dan weer geen botversterkende oefening.

Hoe kun je in huis toch zorgen voor beweging? Dit kan soms eenvoudiger dan je denkt. Ga lekker buiten “sporten”, zoals in de tuin touwtje springen of overgooien. Help vaker in huis, daar worden papa en/of mama ook blij van Loop vaker de trap op en neer, ook als het niet nodig is. Ook zijn er genoeg dingen te vinden op internet, denk alleen al aan Youtube! Hierop vind je veel ideeën voor bewegen in en om huis. “Team sportservice West Friesland” heeft elke dag een filmpje op Youtube om te bewegen.

Kijk voor jongere kinderen op de site: www.mamaliefde.nl en voor praktische tips waaronder ook tips om thuis te bewegen op
www.leukmetkids.nl.

Bewegen met Bingo

In het kader van “blijf bewegen”, heb ik een bingo gemaakt, zie hierboven. Hoe snel krijg jij je kaart vol?
Sommige dingen hebben direct te maken met bewegen of sporten, sommige zijn opdrachten in huis. Maak als het kan een leuke foto als je met een opdracht bezig bent, voor jezelf of voor anderen. Zo stimuleer je elkaar.
Heb je zelf een leuk idee of een uitdaging voor andere kinderen, deel dit met elkaar!

Met sportieve groet,
meester Raoul Kreutzer