Het is nu zondag. Ik zit hier achter het raam in het zonnetje voor de computer. Eigenlijk had ik dit verhaaltje voor de krant al geschreven, maar iets zegt mij dat ik het anders moet doen. Niet dat het andere verhaaltje niet goed genoeg was. Echter, ik mis er een beetje de positiviteit in.

Dat komt door alle negatieve berichtgeving die ik tegenkom in verschillende media. Hiermee wordt de neiging opgewekt om ook die kant op te denken. Wij Hollanders zijn mopperaars. Ik proef een donker getinte ondertoon in alles wat er wordt gezegd over de corona en wat daaraan is gerelateerd, zoals de economie. Als je een leidend karakter bent in deze strijd, kun je er geheid van op aan dat de halve mensheid je onderuit probeert te halen. Respect voor al die mensen die ondanks alles, gewoon op de bres blijven staan, die doorknokken om te zorgen dat we samen op de meest denkbare goede voet verder gaan. Ook ik wil nog wel eens een mopperaar wezen, maar als mijn sensoren overbelast raken door teveel donkerheid, ga ik van nature andersom denken. Positiviteit en geluk proef je in zoveel dingen. Neem nu dat heerlijke zonnetje dat hier in mijn nek prikt. Het bewijs dat de lente in de buurt is.

Als ik ’s ochtends wakker word, hoor ik bij ons in de buurt een specht met zijn snavel het voorjaar via een boom mijn hoofd in hameren. Buiten kun je het overal al zien, horen en ruiken. De natuur geeft onvervalst haar signaal af dat de wereld blijft doordraaien waar wij denken dat ze aan het stoppen is. Maar niets is minder waar. Getuige de lente. Ook op Facebook heb ik ontzettend veel positiviteit gevonden. Zo zetten we massaal een knuffelberenjacht op, maken we samen een digitaal fotoalbum met de liefste jeugdfoto’s. We delen muziek, knuffels en dansende hartjes met elkaar.

Geweldige muzikanten bezoeken verzorgingstehuizen. Ze steken de mensen een hart onder de riem met vrolijke optredens. Overal zie je lieve berichten voor de mensen die op dit moment bovenop de barricades staan en het verschil maken in dit gevecht tegen het virus. Kortom, we houden van elkaar. We willen graag de goede kant op denken, meedoen om het verschil te maken voor ons allemaal. Het is aanstekelijk. Ook ik kan het niet laten om mee te doen. Op de website van De Binding vind je een link naar een A4 postertje met daarop een groot hart en de tekst “Voor jullie, kanjers!”. Print dit uit en hang het voor je raam. Bij mij hangt het al. Zo kunnen al diegenen die er keihard voor knokken zien dat we massaal van ze houden.
Ook kun je sinds het begin van deze week via de website van Radio 501 of via de app van Flex Dynamic Radio inloggen op Lockdown Radio. Elke werkdag van 14.00 tot 17.00 uur kun je actief meedenken en meedoen met postitieve radio, gemaakt door Rogier van Diesfeldt en ondergetekende. De wereld draait gewoon door. Dus blijf zo onverminderd van elkaar houden. En ik hou van jullie. Denk aan elkaar, hou je taai en blijf vooral gezond.

Gert-Jan Brugman

Download poster Voor jullie kanjers! (135 downloads)