Als ik mensen mij vragen wat voor werk ik doe, dan zie ik mijn gesprekspartners vaak even vreemd opkijken. ‘Hoezo word je nu uitvaartbegeleider’, ik hóór het ze bijna denken. Een begrijpelijke vraag, want geen kind bedenkt: ‘Dát wil ik worden.’

Ja, mijn werk draait om overleden personen en hun nabestaanden. Er is verdriet, gemis en rouw. Vanaf het moment van overlijden tot aan de uitvaart valt er van alles te regelen met bijvoorbeeld verzekeraar, rouwvervoerder, drukker, crematorium en/of begraafplaats. In die dagen ben ik een houvast voor de nabestaanden.

Nee, de dood laat zich niet sturen. Dus ik ben 24/7 bereikbaar. Zodat nabestaanden een overlijden kunnen doorgeven en om met mij te bespreken wat nodig is. Of om juist even dat luisterend oor te zijn. Er komt dan namelijk nogal wat op u af.

En toch, ik kan me geen mooiere invulling van mijn werkende bestaan indenken. Het regelwerk en daarnaast in verbondenheid met mensen de weg vinden naar een mooi en passend afscheid… Wanneer dit allemaal samenkomt en nabestaanden met een goed gevoel terugkijken op de uitvaart, dan heb ik mijn werk goed gedaan. Wat hier ook voor nodig is en welke wensen er ook zijn.

Ik ben vijftien jaar als onafhankelijk begeleider verbonden geweest aan verschillende Westfriese uitvaartverenigingen. Sinds juli 2021 ben ik inzetbaar voor elk afscheid in de gehele regio en desgewenst daarbuiten. Mijn ervaring en netwerk ondersteunen bij de praktische invullingen. En met mijn liefde voor de medemens zorg ik – samen met u – voor een passend afscheid, wat troostrijk is in het nabestaan.
Dit geeft mij heel veel voldoening, dé reden dat ik uitvaartbegeleider ben.

Ik ben Carla Basjes. Aangenaam.
Af en toe schrijf ik over mijn werk.
www.carlabasjes.nl 06-29241183