Als rasechte Wervershover, geboren op de Kalverstraat, hoef ik niet te graven in mijn herinneringen over Kermis Wervershoof. Op de zondag rond 14.00 uur samen met Paulien aan de hand van Pap en Mam naar de kermis. Als ik in gedachte de hoek omloop bij slagerij Hoogland zie ik nog de zweef staan. 

De zweef, altijd als laatste opgezet en voor mij een week lang de grootste zorg of die wel zou komen. Hele dagen waren wij op de kermis te vinden, alle attracties in en uit, langs ooms en tantes voor een kermiscentje en op de laatste avond met z’n vieren zwaaien naar de lichtjes van de Kermis om daarna een mega zak snoep uit te gaan zoeken bij Gandhi.

Wat ouder geworden stapten we voorzichtig de cafe’s binnen. Herinneringen in overvloed! Imca Marina bij van Rooijen. Dansen, oftewel stampen in de tent tegenover de kerk op Los Onderdikos totdat er weer iemand door de vloer ging. 

De grote kermisborrels bij ons op het pleintje. Opa Duin op het dak bij The Pub, één van de eerste massale buitenoptredens. Op zoek naar Pap en Mam die op maandag altijd bij Bot te vinden waren en Pap bijna rennend naar ons toekwam om iedereen te voorzien van een biertje. In het begin van de middag met een klein koppel bij Beer aan de bar en alleen maar lachen, slap lachen om vervolgens ’s avonds vol uit de plaat te gaan op harde muziek. Wandelen over de Dorpsstraat en vervolgens met z’n allen opgestapeld voor de lens van de kermisfotograaf. Heerlijk hangen aan een tafel waar de één na de ander voor een praatje kwam aanwaaien. Herinneringen waarin een vloedgolf van lachen en plezier de boventoon voert.

Nu wonende aan de Nieuwstraat met een Andijker weet ik maar al te goed dat de Kermis niet alleen voor de Wervershovers is. Misschien zijn mijn herinneringen wel gelijk aan die van de Onderdijkers, Zwaagdijkers, Andijkers en misschien wel ver daarbuiten.

Nog steeds is het mijn Kermis, al ga ik er niet meer in mijn kermisoutfit, spijkerbroek, shirt en goeie schoenen, naar toe. We gaan nu hard aan het werk om nieuwe herinneringen te maken waarbij ik hoop dat de nieuwe generatie net zulke mooie herinneringen krijgt aan dit bijzondere dorpsfeest als dat ik deze heb.

Samen met alle collega horeca en kermisexploitanten, gemeente en hulpdiensten gaan we faciliteren voor het feest der feesten om de aanwaaiende menigte te laten ontmoeten, zwieren, zwaaien, spelen, gokken, eten, lachen, dansen, zingen, proosten en drinken, ontladen en misschien wel het belangrijkste; Opladen, zodat we er weer met een lading aan mooie herinneringen een heel jaar met z’n allen tegenaan kunnen!

Antoinet Zwan

Vorig artikelKermisprogramma ’t Fortuin Wervershoof
Volgend artikelDe zweef staat weer in de hoek