Fysio WFO is aangesloten bij het landelijk netwerk van claudicatiotherapeuten (etalagebeen-therapeuten). Ook zijn zij aangesloten bij het Claudicatio-netwerk West-Friesland. Dit betekent dat zij gespecialiseerd zijn in de behandeling van ‘etalagebenen’.

Wat zijn etalage benen
‘Etalage benen’ of ‘perifeer arterieel vaatlijden’ (PAV) betekent dat er te weinig zuurstof wordt aangevoerd in de slagaders van uw benen. Dit tekort aan zuurstof veroorzaakt pijn in de benen en u zult hierdoor noodgedwongen een rustpauze houden tijdens het lopen. Omdat u zich een houding wilt geven ‘kijkt u dan bv even in een etalage van een winkel’, en daar komt de benaming etalagebenen’ vandaan. In rust neemt de pijn weer af.

Wat zijn de oorzaken van etalage benen?
De oorzaken van etalage benen kunnen ontstaan door hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol of erfelijke aanleg. Maar roken, overgewicht, slechte leefgewoonten kunnen ook een oorzaak zijn voor etalage benen.

Door wie wordt ‘etalagebenen’ gediagnosticeerd?
Bij een vermoeden van ‘etalagebenen’ doet de huisarts een onderzoek dat wordt aangevuld door een onderzoek van een laborant. Zij zullen samen tot de juiste diagnose komen en u voorlichten over het juiste te volgen behandeltraject.

De behandeling bij etalage benen door een gecertificeerd Fysiotherapeut
Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat looptraining op de lange termijn tot een beter resultaat leidt dan dotteren. Uiteraard zal er gedurende de training de risico verhogende factoren worden besproken en worden aangepakt. Ook kracht- stabiliteit- en coördinatietraining zijn onderdeel van de behandeling. Deze behandeling zal worden uitgevoerd door een gecertificeerde fysiotherapeut.

Vergoeding 2017: Fysiotherapie bij etalagebenen
Er worden 37 behandelingen uit de basisverzekering vergoed gedurende een periode van 1 jaar. U dient wel een verwijzing van huisarts of specialist te hebben. De zorgkosten voor een traject gesuperviseerde looptherapie bij etalagebenen zijn niet uitgezonderd van het eigen risico. Ook in 2017 bedraagt het eigen risico € 385,- (indien men niet gekozen heeft voor een vrijwillige verhoging). Dus de eerste € 385,- die aan zorgkosten gemaakt wordt (voor zover die kosten niet van het eigen risico zijn uitgezonderd), zijn voor rekening van de patiënt. Mocht het traject na 1 jaar niet zijn afgerond en u heeft een aanvullende verzekering dan kan hierop worden overgeschakeld.

Mocht u nog vragen hebben neemt u dan contact op met onze gespecialiseerde therapeuten bij Fysio WFO tel.nr. 0228 582270

Vorig artikelGeef om een littekenvrije toekomst, Collecteweek Brandwonden Stichting 8 t/m 14 oktober
Volgend artikelANTIEK EN CURIOSAMARKT IN BONIFACIUSKERK