We horen en lezen allemaal over maatregelen en beperkingen in verband met het Corona virus. Gelukkig zijn er ook projecten die mensen in staat stellen een positieve bijdrage te leveren.

Zo heb ik eind vorig jaar deelgenomen aan de Nationale Zorgklas. Een landelijk initiatief om via een versneld online leertraject extra hulpkrachten voor te bereiden op werken in de zorg. Ook zonder zorgdiploma of relevante werkervaring.

Via ‘Extra handen in de zorg’ ben ik in contact gebracht met de WilgaerdenLeekerweideGroep. Deze West-Friese zorgaanbieder bood mij de kans helpende handen te bieden bij locatie de Wilgenhof. Een kleinschalig woonproject voor ouderen met dementie in Wervershoof. Hier help ik bij de dagbesteding, activiteiten op de woongroepen, eten bereiden en vooral het geven van persoonlijke aandacht.

Zeker tijdens de lockdown is het voor familie en vrienden niet altijd haalbaar om een bezoek te brengen aan een zorginstelling. Voor de cliënten betekent dit dat zij zich soms eenzaam voelen en weinig afleiding hebben. Medewerkers zoals ik zijn aangenomen om, in samenwerking met de zorg professionals, de gezellige momenten te creëren. Of om een luisterend oor te bieden op de dagen dat de wereld moeilijk te begrijpen is. Persoonlijk, afgestemd op de bewoner, het liefst één op één en met respect. Zeker bij cliënten met dementie is het van groot belang hier ook de tijd voor te nemen. Samen naar buiten, paastakken versieren, de afwas doen, nagels lakken, een puzzel maken, zingen en dansen of een potje biljarten.

Het werken voor een zorginstelling was voor mij nieuw en onbekend, maar inmiddels heel dankbaar werk. Mijn collega’s hebben zware maanden achter de rug, maar nemen toch de tijd mij te begeleiden en veel te leren. Ik ben heel blij dat ik deze kan heb benut en kan het iedereen aanbevelen!

Groeten van Lara Oud-Weel