Bas Berkhout is muzikant en drukker. De laatste tijd ook drukker met striptekenen dan musiceren. De coronatijd leent zich soms voor onverwachte zaken. Niet dat tekenen nieuw is voor deze bekende Wervershover, dat doet hij al sinds hij een potlood kan vasthouden.

Nu was het tijd zijn strips en tekeningen te bundelen in een boek. Het drukken heeft hij tenslotte ook bij de hand. Allemaal sukkels heet het en je kunt het kopen voor een tientje.

Waar komen al die sukkels vandaan?
Door de jaren heen heb ik veel tekeningetjes en comics gemaakt. Als kind was ik altijd aan het tekenen. Meestal onnozele of sadistische types, cowboys, gitaren en dieren. Mensen om me heen zeiden vaak dat ik dat moest publiceren, maar het ontbrak altijd aan tijd en motivatie, want het is gigantisch veel werk. Alle tekeningen, meer dan 200, moesten namelijk opnieuw getekend worden, omdat de meeste niet van goede kwaliteit waren. Onduidelijke lijnen, vergeeld papier, kreukelige schriftjes, niet geschikt voor reproductie. Toen kwam corona en de agenda bleef leeg. Dit was een goed moment het project in gang te zetten. Aangezien ik werkzaam ben in de grafische sector kon ik de hele productie zelf doen, met hulp van collega’s van Venhuis communicatie producties in Hem.

Waarom allemaal sukkels?
Ik houd van de stijl en humor van Kamagurka. Mijn tekeningen lijken daar een beetje op. Er is geen thema, verhaal of boodschap. Het zijn voornamelijk losse plaatjes, soms een korte serie. Daarbij zijn er aantal terugkerende karakters zoals Sportman Frits en Stuntman Cor. In elke scène gaat er wel iets fout, is iemand de sjaak of een sukkel. Eigenlijk is het een boek met Allemaal Sukkels. Vol simpele humor en flauwekul, dat kunnen we wel gebruiken in de huidige malaise, nietwaar?

Hoe krijgen wij Allemaal sukkels in ons bezit?
Wie interesse en er 10 euro voor over heeft, kan contact opnemen met de tekenaar zelf via b.berkhout73@quicknet.nl. Tevens is het boek te koop bij Knijn in winkelcentrum De Molenhoek in Wervershoof. Mooi kadootje voor als je weer eens bij iemand op visite gaat of gewoon lekker voor jezelf.