Zonnedael, de elitewijk van Wervershoof. Waar dat is? De Matjador natuurlijk, Fase 1. Daar wonen onze eigen Gooische vrouwen die samen de buurt onveilig maken en inmiddels ook traditiegetrouw samen te kermis gaan. Ja, ook dit jaar. De redactie van Binding ging even buurten.


In de tuin van nummer 26 zitten zo’n 10 dames om tafel. Ze zijn niet compleet, de Matjador buufjes, maar dit is de harde kern. Gastvrouw Manon zorgt voor koffie, thee, cake en koek. Het is meteen al een feestje.

Zonnedael
Ze noemen zich de Matjador buufjes, ofwel team ‘Zonnedael’. Vernoemd naar de keurige elitewijk uit de film Flodder. Linda legt uit: “Wij wonen –bijna- allemaal in Fase 1 van dit bouwproject. Het is acht jaar geleden opgeleverd. De meesten van ons zijn bewoners van het eerste uur. Prachtige nieuwbouw, maar het was hier lange tijd een bouwput. Pas vorig jaar was de bestrating klaar en ziet het er ook om de huizen heen knap uit. Omdat we zo lang letterlijk in de prut woonden zijn we de wijk gekscherend elitewijk gaan noemen.”

Sociale controle
Een fraai stukje zelfspot, ze houden ervan. Het maakt het leven luchtig. En samen een nieuwe wijk opbouwen schept een band. “We hebben veel gedoe gehad met de gemeente en trokken daar samen in op. En van het een komt het ander. Het grappige is dat we elkaar helemaal niet van vroeger kennen. We komen uit Middenmeer, de Veluwe, Haarlem, Blokker, Andijk en Wervershoof. En zijn allemaal zo verschillend.”

De leeftijd van de dames aan tafel varieert van 27 tot 38. Ook dat verbindt. De sociale controle is groot, iedereen past op elkaars kinderen en vangt elkaar op waar nodig. De vraagstukken in de buurtapp lopen uiteen van ‘mijn hond is zoek’, ‘Je hond loopt hier’, ‘Ik ben later op het schoolplein, houd mijn kinderen even tegen’ tot ‘Neem even een boodschap voor me mee bij de supermarkt’. De Matjador buufjes zijn er voor elkaar.

Buurtvlag
Beter een goede buur dan een verre vriend. Dit gezegde zou op de Matjador bedacht kunnen zijn. Linda ‘bedient’ de vlag die bij de brug bij de ingang van de wijk een plekje heeft. Een vlag voor lief én leed. Zo hangen er roze of blauwe ballonnen bij een geboorte, gaat de vlag in top als het feest is en half stok bij nare gebeurtenissen. Het hoort allemaal bij het leven.

Buurt-thema-verkleed-feest
Meteen het eerste jaar al werd er op burendag in de speeltuin een buurtfeest georganiseerd. Het begon klein met een kinderprogramma, BBQ en borrel. Het groeide uit tot thema-verkleed-feest waarbij de meesten de zon weer zagen opkomen. Inclusief overlast. Er ging geen jaar voorbij zonder een bezoekje van de politie.

Geluidsoverlast
“Legendarisch! Iedereen, maar dan ook iedereen komt verkleed. Overdag is er van alles te doen voor de kinderen en ’s avonds gaan we los. Ja, dat levert nog wel eens wat geluidsoverlast op. De politie kwam steevast even langs met het verzoek het rustig te houden. Deden ze meteen even een colaatje mee. Ze hadden gelijk hoor, de groep werd op een gegeven moment ook te groot. Daarom vierden we het vorig jaar bij Beer. Gingen we verkleed als ‘dat wat je vroeger later wilde worden’. Diezelfde avond werd Van Rooijen geopend. Dat pakten we natuurlijk ook even mee. Stonden we ineens met zijn allen op het podium…”

Verhuizing
Ja, het buurtfeest is beroemd en berucht in de hele wijk. En eigenlijk alleen bedoeld voor inwoners van fase 1. Hoewel. Mensen die zijn verhuisd blijven van harte welkom en natuurlijk zijn er uitzonderingen. Want als je er eenmaal van hebt geproefd, kun je niet meer zonder.
Leonie: “Wij verhuisden van fase 1 naar een woning in fase 2. Klein stukkie verder, maar ik ben toen wel even bij Linda langsgegaan om te vragen of we wel op het buurtfeest mogen blijven komen. Heel belangrijk!”

Kermismaandag
En van een feestje komt een feestje. De Matjador buufjes gaan samen uit eten, borrelen, naar de kerstmarkt en ja, naar de kermis. Via de buurtapp houden ze elkaar op de hoogte. En het mooie is: niks moet, alles mag. De een is er altijd bij, de ander af en toe. Dat is allemaal prima. Zo gaat het ook op de kermismaandag, dé dag voor deze Gooische vrouwen uit Wervershoof.

“Om 15.00 uur verzamelen we op de brug en fietsen we met zijn allen naar Van Rooijen. Van daaruit gaan we de kermis over en de Dorpsstraat door met de nodige tussenstops. We raken wel eens iemand kwijt, maar blijven het liefste bij elkaar. Als het licht aan gaat bij Beer gaan we snel door naar ’t Fortuin voor nog een laatste borrel. En daarna zijn er altijd nog wel adresjes aan de Matjador waar we terecht kunnen voor een afzakker. We hebben het vaak licht zien worden.“

Buurmannen challenge
Bij een traditie hoort een traditie. Zo hebben de buufjes de jaarlijkse ‘Buurmannen challenge’; met zijn allen op de foto met zo veel mogelijk buurmannen. Eén voor één. Wie een buurman spot, trekt hem er bij wijze van spreken aan zijn haren bij. En is er geen buurman te bekennen? Een look-a-like of ‘gewone’ mooie man is ook goed. Deze dames zijn de beroerdsten niet.
Het levert hilarische foto’s op die natuurlijk direct in de buurtapp worden gedeeld.
Pascalle: “De app ontploft dan gewoon. Als je er die dag niet bij bent is dat enorm irritant.”

Met buurman Johan Koomen
Met buurman Ramon Aker

Hoog tijd voor kermis
Het laatste uitje van de Matjador buufjes was een high wine bij Hèt Café van Wervershoof in februari. De afgelopen maanden was er weinig feestelijks aan. En het buurtfeest wordt naar volgend jaar verplaatst. Hoog tijd voor kermis dus. Linksom of rechtsom.
Inmiddels staan er wijn en lekkere hapjes op tafel. Het interview duurt wat langer dan gepland. Gezellig! Tijd voor de hamvraag: wat doen jullie deze kermis? Het is net bekend geworden dat je shifts bij de diverse horeca kunt boeken. Bijna in koor roepen de dames: “Bij deze reserveren wij voor de maandag alle shifts in alle cafés!”

Strak geregeld
Met dat reserveren zit het wel goed, maar hoe krijgen ze nu de buurmannen op de foto? Op afstand? Met een selfiestick? Of dan toch maar aanbellen op de weg terug naar huis. De buufjes verzinnen het wel. En de mannen? Die passen op de kinderen en mogen op dinsdag. Strak geregeld!

Tekst: Mieke Koomen

Vorig artikelKermis 2020: het was altijd beter dan dit
Volgend artikelKermis met Carpadja