Biljartclub BKW werd 50 jaar geleden opgericht in café ’t Fortuin van kastelein Niek Bot. Nee, niet Biljart Klub Wervershoof, nee, nee! BKW dank haar naam aan de oprichters in 1972: Bram Beerepoot, Kees Schouten (van de bakker) en Willem Beerepoot.

Naast de mannenclub BKW is er ook al jaren de vrouwenclub GIA (Gang Is Alles), maar ook dames zijn tegenwoordig welkom bij BKW. Elk lid speelt op de donderdagse clubavond altijd twee partijen. Meestal spelsoort ‘libre’, maar ook af en toe ‘bandstoten’ of ‘driebanden’. BKW is in de loop der jaren een ‘wilde’ club geworden, d.w.z. geen lid meer van de KNBB.

De club hanteert een maximum aantal van 18 leden. Dan kan het programma tijdig worden afgewerkt en is er voor de liefhebbers nog tijd over voor evaluatie en de nazit. ‘Vroeger werd het weleens 03.00 uur,’ vertellen enkele leden, ‘maar de wekker ging evengoed weer om 06.00 uur.’ De toekomstverwachting van BKW is enigszins zorgelijk: Het clubmoyenne van de prestaties wordt steeds lager, maar die van de leeftijd (70+) steeds hoger.

Maar daarom niet getreurd. Hoewel er zeer serieus gespeeld wordt, is BKW toch op de eerste plaats een gezelligheidsclub. Dit blijkt ook uit het lage verloop onder de leden. Het streven om ooit nog eens op het niveau van Dick Jaspers te komen, hebben we al jaren geleden laten varen. Velen hebben er al een behoorlijke staat van dienst op zitten en het lijkt erop dat slechts fysiek onvermogen of overlijden een einde maakt aan de biljartcarrière. Slechts één BKWer heeft de volle 50 jaar overleefd: Kees Kolenberg is niet alleen 50 jaar lid, maar ook nog eens 50 jaar de wedstrijdleider van BKW (en bovendien de sterkste speler). Wij zijn waarschijnlijk de meest verwende biljartclub van Nederland.

Na de koffie komt Kees met het spelprogramma. Nooit hoeven we ons te bekommeren om wedstrijden, competitiestanden, afberichten of spelsoorten (‘wat speule we vedaag, Kees?’), alles is tot in de puntjes geregeld en dat gewoon al 50 jaar lang. Mocht er toch nog iets misgaan . . . .? ‘Ja, de computer, hè.’ Op vrijdag 6 mei 2022 viert BKW dit jubileum met een gevarieerd feestprogramma.

Sjaak

Vorig artikelGezelligheid bij Herensociëteit de Roos
Volgend artikelKoningsdag 2022: Wervershoof dankjewel!