Je ziet hen meestal samen, Anja Karsten en Gerard Brakeboer. Rondkijkend met een fototoestel in de hand. Bij dorpsevenementen, maar ook gewoon zonder écht doel. Waarom? Omdat het zo leuk is. Even een klik en weer verder. Een gezamenlijke hobby, die een aantal jaren geleden zomaar ontstond. Een pasgeboren kleinkind moest op een mooie foto.

Gerard: “Ons kleinkind Tijn werd negen jaar geleden geboren. Ik wilde een mooie foto maken, van oma en kleinkind. Ik zocht op marktplaats naar een fototoestel, een goedkoop dingetje. Ik maakte een foto van Anja en Tijn. Zo is het begonnen. Na een maand kreeg ik de smaak helemaal te pakken en wilde ik meer. Ik ging mij erin verdiepen en schafte een mooie camera aan.” Anja: “Ik vond de foto’s mooi en werd ook enthousiast. Ik was altijd al een liefhebber van portretfoto’s en macrofoto’s, kleine details groot op de foto. Ik wilde dat zelf gaan proberen. Een lieveheersbeestje op een voorjaarsbloem of een ijsvogel aan de rand van het IJsselmeer. Tja, en dan is het hek van de dam. We kregen een gezamenlijke hobby.”

Anja kocht een mooi handzaam fototoestel. En dat prikkelde Gerard ook weer. Sparen dus, want fotoapparatuur is duur. Zo werd er steeds weer iets vernieuwd of extra’s aangeschaft.

Eén keer was een apparaat zo complex, dat zij vreesden voor een miskoop, maar na veel oefenen kwam toch de conclusie van een topaankoop. Gerard: “Dat was wel even schrikken, want we hadden er andere apparatuur voor ingeruild. We baalden er zelfs een beetje van. Nu zijn wij erg blij met al die mogelijkheden en de kwaliteit van die camera.” Gerard is cursussen gaan volgen en verrijkt zijn kennis steeds verder op internet, met youtubeschooling helemaal de diepte in. Hij is enthousiast en moet worden afgeremd, omdat ik er anders niets meer van begrijp. “Fotografie is zo waanzinnig mooi en er is zoveel techniek.”

Anja is dus voor de details op het plaatsje: “Ik ben daar constant mee bezig. Gerard ziet meer de ruimte, die bij een foto hoort. Zo vormen wij dus een mooie combinatie om tot prachtige foto’s te komen. We zetten heel veel op facebook en onze website anjagerard-fotografie.nl. Mooie foto’s van het dorp delen wij graag. Wij krijgen daar heel veel leuke reacties op.”

“Het eerste evenement waar wij foto’s maakten was tijdens het Megabeach in 2015. Wij werden gevraagd voor een ‘paar’ foto’s. Het werd een geweldige ervaring, waarbij Gerard op een bouwlift vanaf vijftien meter foto’s maakte. Wij kregen heel veel leuke reacties. In 2017 maakten wij foto’s van de festiviteiten rond Wervershoof 200 jaar. Dat was voor ons de échte omslag om meer te gaan doen. Gerard maakte toen ook de overstap naar de video. Zo is het evenement op foto en film terug te zien. Het filmen is hij er bij blijven doen. Mensen willen dat ook graag.”

“Sinds Wervershoof 200 jaar zijn wij vaak aanwezig wanneer er iets te doen is in het dorp. Wij genieten zelf ook van de evenementen. Wanneer we op Dijkpop zijn, genieten wij van de muziek en drinken we ook een biertje mee. Gewoon lekker onder de mensen en zoekend naar de juiste ‘klik’, zowel qua foto als contact. Ook bedenken we van te voren hoe en waar wij de foto’s nemen. Vanaf een dak of een trap, noem maar op. Anders dan anders dus.”

En dat allemaal op vrijwillige basis. Het delen voor de dorpelingen is voor hen geen probleem, ook niet voor de dorpskrant. Ik kan altijd een beroep op hen doen. Alleen deze keer niet en maakte ik zelf de foto (met een enkele aanwijzing uiteraard).

“De hobby is langzaamaan ons leven gaan veranderen, het beheerst ons leven nog net niet, maar we zijn er wel veel mee bezig. Af en toe doen wij iets commercieels en kunnen we nieuwe apparatuur aanschaffen. Anja & Gerard Fotografie is onze merknaam, maar puur voor de herkenbaarheid. Men kan ons zo ook eenvoudig vinden op internet”

Fotograferen is een passie. Anja: “Echt leuk om even te doen. Wanneer ik van mijn werk kom, ga ik met mooi weer vaak ontspannen door in de natuur foto’s te maken. Fototoestel om en op naar de bloemetjes en de bijtjes. Vaak achter in het Overhoekse bos, waar men mij ook wel aanspreekt, vaak met de opmerking dat men het graag terug ziet op facebook. Maar samen op pad is het leukst. Samen zie je ook meer. Zoals al gezegd: wat ik niet zie, ziet Gerard, of andersom.”

Winterstoppop, de avondvierdaagse, kermis, Koningsdag en sneeuwpret zijn een aantal evenementen, die op internet zijn terug te zien, net als macrofoto’s en fotoshoots. Het is de moeite waard om te kijken naar het werk van deze twee hobbyfotografen.

Gerard Bot.