Onze onlangs gehouden thema-avond staat in het teken van chocolade.

De spreker Arend Top, is de tweede generatie van het familiebedrijf en een verteller met passie. Hij is theobromoloog ofwel cacaoexpert. Onder de naam Top’s Edelgebak hebben zij winkels in Soest, Zeist en Bilthoven. Bij aanvang noemde hij al dat als hij eenmaal aan de praat is nauwelijks is te stoppen dus we moesten het zelf maar aangeven als het genoeg was. En dat gebeurde ook! Arend had heerlijke bonbons voor bij de koffie en lekkers voor op tafel.
Het begon allemaal met de “flik”, een rond chocolaatje of koekje met een bolle en een platte kant, vernoemd naar de uitvinder Caspar Flick (thans pastilles van droste). Cacao wordt gewonnen uit bonen die groeien aan bomen in vochtige gebieden rond de evenaar. Na fermenteren en bewerking van de bonen ontstaat er een vloeibare massa en deze wordt verwerkt tot cacaopoeder, cacaoboter of chocolade. Rauwe cacao is uitermate gezond, verlaagt de kans op hart- en vaatziekten en beroertes; echter de chocolade die wij consumeren is bewerkt dus een genotmiddel!
Aan de hand van een vertoonde film zien we het hele proces van groei, oogst en verwerking voorbij komen zo ook het project Biolands Tanzania. Hier komt de chocolade voor onze bonbons vandaan. Biolands is een ondersteunende organisatie die samenwerkt met de boeren, ze assisteert ,traint en zorgt voor een eerlijke prijs voor de boeren. Producent Nestlé werkt in een aantal landen samen met de cacaoboeren.
Nederland is de grootste cacaoproducent (13% van de totale wereldproductie). De Zaanstreek stond bekend als een heuse cacao-industrie toen van Houten ontdekte hoe je cacaopoeder en cacaoboter kon maken door het vet uit de bonen te halen. Thans komen er veel chocoladeproducten uit Veghel. Inmiddels is het 10 uur, de chocolade vloeibaar en kunnen de tableaus gevuld die even gekoeld moeten en daarna rondgaan met heerlijke pure chocolaatjes.  Ook heeft Arend een groot assortiment lekkers mee dat gekocht kan worden.  Voorzitter sluit de avond af maar rondom Arend blijft het nog erg gezellig en tegen twaalven vertrekt hij weer richting Soest.
Op dinsdag 20 december is de Kerstavond waar we jullie graag weer verwelkomen.

Het Bestuur WV Samen( voor info: www.wvsamen.nl).

Vorig artikelTop 2000 concert in de Werenfriduskerk
Volgend artikelMet duurzame tips de winter in