Op woensdag 19 februari organiseren Stichting Oud Wervershoof haar jaarlijkse winterlezing, ditmaal: De Luchtoorlog boven West-Friesland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog liep boven West-Friesland één van de routes van geallieerde  bommenwerpers naar doelen in Duitsland. Boven de regio opereerden dan ook vooral Duitse nachtjagers. Ter ondersteuning van de operaties van deze nachtjagers werd een grondradarstation bij Medemblik gebouwd. West-Friesland werd daardoor al snel het toneel van neergeschoten geallieerde toestellen. Later in de oorlog zou de regio een belangrijke rol spelen in verband met de wapendroppingen voor het Verzet.

Tijdens de lezing wordt aandacht besteed aan deze luchtoorlogincidenten, maar ook wordt ingegaan op diverse luchtaanvallen en fotoverkenningen in deze regio. De lezing wordt ondersteund door een grote hoeveelheid nooit eerder gepubliceerd beeldmateriaal.

Hans Nauta (1967), woonachtig in Egmond-Binnen, raakte in zijn tienerjaren hevig geïnteresseerd in de luchtoorlog. De verhalen en foto’s van zijn opa waren het startpunt voor een onderzoek naar de luchtoorlog van 1940-1945 boven Noord-Holland. In de afgelopen 30 jaar zijn door regelmatige bezoeken aan buitenlandse archieven bijna 8.000 incidenten door middel van documenten en foto’s vastgelegd.

De avond wordt gehouden in het oude Raadhuis, Raadhuisplein 1. De aanvangstijd is 8 uur en de toegang is gratis. Er is een lift in het gebouw. Als u deze nodig heeft, graag even doorgeven op 06-17428431.