Een bijzonder moment zondagmiddag op het Westfries Sportgala: zus en broer Irene en Simon Schouten uit Andijk zijn beiden opnieuw sportvrouw en sportman van West-Friesland. Ook over 2016 gingen deze titels naar de twee schaatsers, en nu over 2017 dus opnieuw. Irene staat daarmee voor de vierde achtereenvolgende aan de top.

Irene Schouten
Irene Schouten was ook in het sportjaar 2017 weer één van de smaakmakers bij het lange baan en marathonschaatsen. Zo won zij in de 2e helft van de maand december het NK marathon in Heerenveen evenals haar specialiteit een 1e plaats in de NK Mass start.

Op de lange baan liet zij zien, goed uit de voeten te kunnen met een mooie 5e plaats tijdens het NK op de 5000 meter.

In januari won zij voorts nog de KPN marathon kunstijs in Heerenveen en won zij ook de KPN marathoncup in Groningen. Bij de deelname aan de WK Mass start in februari verstoorde een val haar titelaspiraties. In het verre Gangneug Zuid Korea kwam zij niet verder dan de 22e plaats. In maart nam zij op een geweldige wijze revanche door de Wereldbekerfinale Mass in Stavanger te winnen.

Irene deed het ook in het verdere verloop van het jaar prima, waarbij meerdere ereplaatsen werden behaald. Zij is een veelvoudige sportvrouw die naast het schaatsen ook het inline skaten maar ook het wielrennen prima beheerst. Haar blik is uiteraard gericht op de Olympische Winterspelen in Zuid Korea in februari 2018, waarin ze uit zal komen op de Mass start. Wij wensen de Andijkse daar veel succes toe!

Simon Schouten
Om de naam van Simon Schouten kan de jury van de Westfriese Sportverkiezing de laatste jaren simpelweg niet meer heen. De Andijker behoort al jaren tot de beste schaatsers van het maratonpeloton, op het moment dat dit het natuurijs op gaat. Inmiddels heeft hij eenzelfde status als het gaat om het rijden op kunstijs. Deze vestigde hij afgelopen seizoen definitief door niet alleen het eindklassement van de KPN Marathon Cup op zijn naam te schrijven, maar ook drie wedstrijden te winnen. Het leverde hem al de titel ‘Marathonschaatser van het jaar’ op.

Net als zus Irene begint ook de langebaan meer en meer te trekken voor Schouten. Dat ook hij hierop uitstekend uit de voeten kan, bewees hij met een startbewijs voor de World Cup van Stavanger. Tel daarbij zijn goede prestaties op natuurijs op en een nieuwe nominatie van de regerend sportman van het jaar is verklaard. Winnaar drie wedstrijden KPN marathon-cup en Winnaar eindklassement van de KPN marathon-cup.

Vorig artikelOpen repetitie en kennismakingsavond Popkoor EQuality
Volgend artikelOverheerlijke afsluiting kookproject Werenfridus