We zitten aan de koffie in het nieuwste gedeelte van de Quicksilver Bar: de chill out zone. De aanbouw gaat het derde kermisseizoen in en heeft zijn toegevoegde waarde al ruimschoots bewezen. ‘Met kermis hebben we drie zones: disco op straat onder de overkapping, rock in het café binnen en de chill out zone in de aanbouw. In de laatste zone draaien we geen muziek. Daar kun je mooi zitten en ouwehoeren. Met bier en biefstuk natuurlijk.’


Het is nog leeg en rustig achter bij de Berebar. Door de grote ramen heb je een prachtig uitzicht op de weilanden achter de Dorpsstraat. Best chill inderdaad. Met kermis zal het er een gekkenhuis zijn. En beregezellig.

Wat hebben Alex en Peter voor ons in petto?
Dit jaar begint het programma wat vroeger. Als de zweef in de Hoek gaat draaien, starten wij de muziek. Op zondag beginnen we met Moers, op maandag is het Amsterdamse middag. De avonden hebben we diverse DJ’s binnen en buiten op het programma waaronder DJ Jeroen, DJ Jos, DJ Erick-E en DJ Tino. Op dinsdag spelen Niels van der Gulik en band al om 13.00. Om 15.30 uur sluit Alice Springs aan. Een veelzijdig programma met voor ieder wat wils.

Waarom is het programma vervroegd?
We willen de mensen uit hun tuinen krijgen. De kermis is op straat en in het café, daar moet je zijn. Onder het motto: ‘vroeg pieken is ’t nieuwe afteren.’ Maar dan moet je de feestgangers wel wat bieden natuurlijk. En daar doen de andere cafés ook goed aan mee.

De passage tussen Beer en Botje is weer overkapt?
Jazeker, dat is vorig jaar een gouden greep gebleken. Je houdt de warmte binnen en de regen buiten. Innovatief en duurzaam. Er zijn overal veel lampen aan de overkapping bevestigd en we hoeven geen grote donkere parasols meer neer te zetten. We plaatsen nu kleine statafels. Goed voor het overzicht en de veiligheid. Bij calamiteiten kunnen hulptroepen er makkelijk door. Vorig jaar op zaterdagavond rond 22.30 uur ging het regenen. Je zag de mensen naar de overkapping rennen. Voor het eerst waren we blij met een bui tijdens kermis. En de overdekte passage heeft de Wervershoofse kermis weer op een andere manier op de kaart gezet: Wervershoof heeft het. Geweldig toch!

De biefstukken bij Beer zijn legendarisch en dit jaar ook écht van Beer?
Ja, dit jaar komen de biefstukken van Slagerij Ruiter. Voorheen kwamen ze van de groothandel. Ook lekker, maar we zijn toe aan een kwaliteitsslag. En heel eigenlijk horen de biefstukken van eigen dorp thuis op de eigen kermis. Vorige jaren gebruikten we warmhoudapparatuur om de wachttijd te verkorten. Dit jaar serveren we weer zo veel mogelijk uit de pan. Met lekker veel jus. Dat is gewoon het allerlekkerste. Met extra personeel serveren we evengoed snel.

Is het lastig personeel te vinden voor kermis?
Nee hoor, zo klaar. We werken met een vast team van medewerkers uit de Streek, De Goorn, Nibbixwoud. Midwoud, Medemblik. We wisselen onder andere uit met café de Paus. Hun personeel werkt op onze kermis, wij op die van hen.
Iedereen weet goed wat ie moet doen en gaat er vol voor. En we zijn allemaal nuchter. Alleen op dinsdag na sluiting drinken we bier. Die nazit is legendarisch. We gaan door tot een uurtje of 11. Dan moeten we nog opruimen en schrobben en komen de leveranciers spullen ophalen. Tegen een uur of 16 ’s middags vallen de luiken dicht…

Zeven jaar geleden sloot Poekie (Peter) aan bij het team. Wat is er sindsdien veranderd aan kermis?
Best wel veel. De kermis komt steeds later op gang en het geluid moet door nieuwe regelgeving steeds zachter. Ook werd de nieuwe alcoholwet ingevoerd waardoor we nu geen alcohol meer mogen schenken beneden de 18 jaar. Iedereen is daar nu wel aan gewend en de bandjes die jongeren tussen 18 en 25 jaar moeten dragen, werken prima.

Wat maakt de kermis in Wervershoof zo uniek?
Veel kermissen in de regio zijn te gek, maar Wervershoof trekt volk van heinde en verre. Ze komen overal vandaan. De driehoek
Enkhuizen, Hoorn, Medemblik, uit de Streek, zelfs uit Volendam. Dat maakt het vaak ontzettend druk én ontzettend gezellig.

Krijgen jullie als (kersverse) vaders iets mee van de kermis buiten de Quick?
Alex: Vorig jaar ging ik met mijn kinderen van 2 en 4 jaar op zondag over de kermis. Het was de eerste keer sinds 10 jaar dat ik weer een rondje maakte. Wat een drukte en wat een plezier. Ik kon wel janken zo mooi vond ik het.
Peter: Onze zoon is nog maar een paar maanden oud dus voor mij duurt het nog wel even. Zal wel prachtig zijn om kermis ook weer eens van die kant te bekijken.

Voorlopig vragen de drie zones van de Quicksilver Bar nog alle aandacht. Wil je dansen, rocken, chillen, kletsen en/of biefstuk eten? Bij Beer kun je je hart ophalen. Tot kermis!

Vorig artikelKermis 2018 bij de Quicksilver bar
Volgend artikelRosa Weel en Misha Slinger: De lange rooie en het prinsessenpopje