Voor de 4 woensdagochtenden in februari 2020 hebben we weer een programma samengesteld waarbij ditmaal 2 thema’s aan de orde komen. Op woensdag 5 en 12 februari het onderwerp: Indonesië/Nederlands-Indië en o.a. de strijd die vooraf is gegaan aan het tot stand komen van de zelfstandigheid van deze kolonie. Daarnaast besteden we 2 ochtenden (19 en 26 februari) aan de op handen zijnde Energietransitie.

Op woensdag 5 en 12 februari zijn de inleiders Inge Dümpel en Humprey de la Croix. Inge is voormalig docente Engels, journalist, schrijver en radiomaker.

Humprey studeerde Geschiedenis met als specialisme de geschiedenis van het Nederlands Kolonialisme. In zijn boek Gelders Blauw schrijft hij over het Indisch zijn in de provincie Gelderland, gebaseerd op intervieuws met repatrianten en hun nakomelingen. Beiden zijn verbonden aan het IndischHistorisch. Deze site verstrekt zinvolle informatie over de geschiedenis van Nederlands-Indië en Indonesië.

Zij nemen ons op dag 1  mee naar de periode 1600-1900 met o.a. de komst van de Nederlanders, sociale veranderingen, bevolkingsontwikkeling en op dag 2 de periode 1900-1963, waarbij mobilisatie, capitulatie, bersiapperiode, politionele acties en uiteindelijk de onafhankelijkheid aan de orde komen. Ook hebben we op deze ochtend  enkele nabestaanden van oud Indiëgangers uitgenodigd.

Op de derde ochtend(19 februari) is onze inleider Sigrid v.d. Valk, voormalig accountant van de Gemeente Medemblik en thans Hoofd Afdeling Transitie. Dagelijks worden we geconfronteerd met begrippen als bijv. klimaatverandering, aardgasloos of zonnepanelen. Samen moeten we  een nieuwe weg inslaan om de overgang naar andere warmte- en energiebronnen te realiseren.

De vierde ochtend(26 februari) starten we om 9.30 uur met een rondleiding  bij de Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) in Andijk o.l.v. Laurens Vlaar. We vervolgen de ochtend  in het Dorpshuis samen met Laurens Vlaar.  De ECW, opgericht door glastuinbouwondernemers, houdt zich bezig met Nutsvoorzieningen zoals gas, elektra, water, CO2 en tegenwoordig  ook geothermie. We sluiten zoals gebruikelijk af met een gezamenlijke lunch in het Dorpshuis.

De aanvangstijd is op 5, 12 en 19 februari om 10.00 uur en we sluiten af rond 12.00 uur. Op woensdag 26 februari verwachten we iedereen om 9.30 uur en sluiten we af rond 14.00 uur. Locatie is het Dorpshuis te Onderdijk. Het cursusgeld bedraagt € 40,00 incl. lunch en dit bedrag graag contant te voldoen op de 1ste woensdag.

Deelnemers kunnen zich aanmelden bij Gerard Kaarsemaker (kaarsemaker@quicknet.nl) of telefonisch 0228 581238.

Het bestuur van de educatiegroep hoopt U weer te mogen begroeten in februari 2020 en wenst U alvast goede feestdagen toe.

Vorig artikelOpen Tuin in kerstsfeer met het Dickens Noël Koor voor het goede doel
Volgend artikelWat een mooie kerstgedachte