Zij noemen het de Battlefield Tour Verdun. Pascal Meester en Tim de Wit nemen u mee naar Verdun om de geschiedenis van éen der bloedigste veldslagen uit de Eerste Wereldoorlog te vertellen én te laten zien. Op zaterdag 8 september 2018 om 06.00 uur vertrekken zij vanaf de Hoek per touringcar voor een tweedaags bezoek aan deze Franse stad.

Tim (uit Hoorn) en Pascal hebben elkaar leren kennen tijdens hun geschiedenisstudie aan de VU te Amsterdam. Met name de Eerste Wereldoorlog heeft hun interesse gehad. Het is nu 100 jaar na het einde van de Eerste Wereldoorlog en een goed moment om naar Verdun te gaan. Het is de tweede keer, dat de oud-studiegenoten een geschiedenisreis organiseren. Eerder gingen zij al naar het Belgische Ieper, ook een stad met een afschuwelijk verleden uit die oorlog.

Geschiedenisreis naar Verdun Frankrijk Eerste wereldoorlog Pascal Meester

Pascal: “De Eerste Wereldoorlog is minder bekend dan de Tweede. Daarom zijn wij hierin meer geïnteresseerd geraakt. Wij hebben ons hier heel erg in verdiept. Verdun is een vreselijke slag geweest. De slag woedde van februari tot december 1916. Aan Duitse zijde vielen 400.000 doden, aan Franse zijde 300.000. Wij bezoeken een aantal forten en begraafplaatsen, het grote monument en musea, waarin die waar de soldaat centraal staat. Wij vertellen wat daar geschiedenis heeft gemaakt. Het ontstaan en het verloop daarvan leggen wij in grote lijnen uit. Verder komen de militaire strategieën, de bevelhebbers, de wapens en natuurlijk de rol van Verdun aan bod.”

Een interessante en boeiende reis naar Verdun, dat als stad nog steeds symbool staat voor de zinloze slachting van mensenlevens. Deze oorlog kenmerkte zich door de man tegen man gevechten, de loopgraven waarin men tot totale uitputting moest verblijven. Deze oorlog kende de meeste slachtoffers per vierkante meter in de geschiedenis. In Verdun word je je bewust van wat er is gebeurd. De stad heeft tal van bezienswaardigheden. Pascal en Tim hebben een uitstekende periode gekozen om hier heen te gaan. Een mooi initiatief van hen.

De reis kost 150 euro, inclusief twee overnachtingen, twee lunches en één keer ontbijt. Aanmelden kan via Facebook Verdun battlefield tour, waar u ook meer informatie over de reis aantreft. U kunt ook een mail sturen naar Pascal pgmeester88@gmail.com.

Gerard Bot