Hij woont op de Kleingouw, maar ontvangt ons in zijn bedrijf. Een verlengde van zijn huiskamer waar hij met zijn team en inmiddels ook zoon Jurre en dochter Jinte mooie dingen van zeil maakt. De vrolijke zeilmaker uit Andijk doet nog veel meer. Binnen- en buitenshuis. Hij is een doenig manje.

Als groot liefhebber van muziek kennen we hem van achter de schermen bij Dijkpop. Hij was 15 jaar bestuurslid, maar stapte daar in 2007 uit. Als vrijwilliger blijft hij een belangrijke schakel. Helaas is er dit jaar voor de tweede keer geen Dijkpop. Gelukkig is de muziek zelf niet te stoppen en maakt Kees iedere week voor 10 uur radio voor Weeff. Iedere werkdag is zijn programma ‘Koffie met Kees’ te beluisteren tussen 10.00 en 12.00 uur.

“Dat doe ik niet elke dag live hoor. Met voice tracking kan ik het op één of twee dagen voorbereiden. Muziek afgewisseld met muziek- en geschiedenisfeitjes. Radio maken doe ik al heel lang. In de piratentijd in de jaren ’80 al zat ik bij Ideaal FM, later bij Radio Enkhuizen. Erg leuk om te doen. Ja, ik ben muzikaal, maar een instrument bespeel ik zelf niet. Mijn zoon Jurre maakt dat weer goed; hij speelt gitaar, basgitaar, drums, toetsen. Hij speelt ook in een band. Prachtig vind ik dat. Ik heb in het bedrijf een oefenruimte voor hem gecreëerd.”

Kees helpt niet alleen zijn eigen kinderen. Hij zet zich graag in voor de gemeenschap, steunt en sponsort graag lokaal. Zo is hij één van de 14 ondernemers die de laatst overgebleven dorpskroeg hebben gekocht. Voorheen ’t Ankertje.
“Het dreigde te worden overgenomen voor woningbouw.

Dat mocht niet gebeuren, vonden wij, het moet een café blijven. Op voortouw van Peter Manshanden, vormden we binnen vijf dagen een groep van 14 die de tent kochten. Niet om het zelf uit te baten, maar om het als café te behouden voor Andijk. Inmiddels zijn de Andijkse Kim Nieuweboer en haar vriend Niels van Doorn druk doende om het op 1 juli weer te openen als eetcafé Sels. Mooi man.”

Sels is Kees zelf ook. Hij is graag onder de mensen. Bij concerten en evenementen, als vrijwilliger bij Veiling Cultura en als voetballer bij Sporting Andijk.

“Ik ben een selse aap. Afgelopen jaar miste ik de reuring. Langzaam kom het nu weer wat op gang. Bij Sporting Andijk doe ik aan ‘walking football’, voetbal voor 55 plussers. In teams van zes of acht personen. We mogen niet rennen en elkaar niet aanraken, er is geen keeper. Dat lijkt makkelijk, maar snelwandelen is best intensief. En ja, natuurlijk doe ik ook graag mee aan de derde helft. Want sporten is leuk, maar eten en drinken is leuker. Ik ben ook lid van kookclub ‘De Ondernemersgilde’. Eén keer per maand koken we voor elkaar, de meest culinaire gerechten. Ik hoop dat we dat snel weer kunnen oppakken. Ook zakelijk hoop ik dat we snel van het verplichte online overleg af zijn. Via Zoom is heel effectief, maar dan mis ik toch het ‘Andijker kwartiertje’, gewoon even een gezellig kletspraatje.”

Zo’n 1,5 jaar geleden ontmoette Kees zijn huidige vriendin Diana Nelen. Ook zij is geboren en getogen in Andijk, maar Kees kende haar helemaal niet. “Ik kende haar zus, maar had Diana nog nooit gezien. Tijdens een optreden van Marsha & Friends met kermis in De Klamp, liep ik tegen haar aan. Wat een verrassing!

Ik was 21 jaar getrouwd met Raya voor de scheiding een aantal jaar geleden. Het kost tijd dat te verwerken. Ik was niet meteen toe aan een nieuwe liefde. Met Diana heb ik een latrelatie, dat vinden we allebei prettig. Zij heeft ook een dochter uit een eerdere relatie. Onderling gaat het gelukkig allemaal erg goed. Als je maar blijft praten. Dat heb ik echt moeten leren. Westfriezen lullen niet, die poetsen. Nu zeg ik juist alles wat me dwars zit en dat gaat over en weer. Dat schept duidelijkheid.
Zo werkt het ook in mijn bedrijf. Houd het transparant.

Voor de toekomst wil ik graag wat ‘groener’ en ‘socialer’ werken, bijvoorbeeld met zonnepanelen en medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Elkaar helpen en nieuwe dingen verzinnen, innovatief zijn. En gezond blijven, daar valt of staat natuurlijk alles mee. Ik doe mijn best.”

Mieke de Beer-Koomen

 

Wil jij ook meedoen aan ‘Met de deur in huis’? Stuur even een mailtje naar reactie@binding.nl.

Vorig artikelSponsoractie Werenfriduskerk: wees een kei! Koop een lei
Volgend artikelKamperen bij Schouten Optiek