Op vrijdagmiddag 28 juni togen wij naar de Westrand. Als 10 kopers van een VIP arrangement van het R.I.T. het Radboud International Tournament. Een 3-daags skeelertoernooi waar meer dan 320 rijders, van 44 verschillende clubs aan deelnemen. Naast Nederland, ook uit België, Denemarken, Iran, Hongarije, Israël, Oekraïne en Colombia.

Als VIPS heette voorzitter Piet Schipper ons van harte welkom op de “Sjoerd Huisman piste”. Hij vertelde trots een stukje geschiedenis over het ontstaan van de vereniging in 1994 en van deze mooie 200 meter piste met coating, oplopende bochten en uitrijdzone. Na alle opgedane kennis werd een drankje en hapje genuttigd.  

Vervolgens kregen wij als VIPS een “meet en greet” met Peter Michael, een Nieuw-Zeelandse inline skater die ook verdienstelijk in 2018 en 2022 aan de Olympische Spelen deelnam met de massastart, de 5000 en de 10000 meter in het gewone schaatsen. Ook aan Rob Cook, een Australische inline skater konden we vragen stellen.

Leuk om te horen dat, net als in de Formule-1, er met skeeleren ook verschillende hardheid in wielen bestaat. Afhankelijk van de ondergrond (asfalt of gecoate baan) of afhankelijk van het weer (“regenbanden”). Intussen rijden de kleinste pupillen hun rondjes over de baan, later gevolgd door de kadetten ( met 75 inschrijvingen een grote groep met leeftijd ± 8 tot 10 jaar), daarna de junioren en tenslotte de senioren.

Voorzitter Piet vertelt dat alle deelnemers op zaterdag en zondag een warme maaltijd krijgen. Er zijn dus vele vrijwilligers en een geoliede organisatie nodig om dit evenement voor het 7e jaar te laten slagen. Na vele prachtige wedstrijden krijgen we op de naastgelegen jeu-de-boulles baan als VIPS een buffet aangeboden met kip-kerrie-rijst en een salade. Het smaakt heerlijk onder de avondzon en de wind is bijna gaan liggen. Bij het eten praat wethouder sportbeleid, Gerben Gringhuis ons bij over de ontwikkelingen op sportgebied in onze gemeente o.a. over het toekomstige zwembad aan de Westrand.

Na het buffet en enkele drankjes gaan we weer naar de wedstrijden kijken. Plaatselijke talenten, kinderen en kleinkinderen van onze VIPS worden aangemoedigd. “Hup Sanne, goed zo Anouk”.  We zien Jet Fransen uit Wervershoof 1e worden en Rosan Kuip uit Onderdijk 2e, maar ook Europees Kampioen Sofia Schilder uit Hoogwoud doet het goed. En wat gaan ze allemaal hard!  Een drone maakt er prachtige beelden van. 

Alle wedstrijdresultaten worden gecommuniceerd via sportity en een speciale skateresults-app. Skeelervereniging Radboud is steeds vernieuwend bezig en heeft (en had) vele toppers in de gelederen zoals Jordy van Workum (Hoorn), Daan, Chris en Sanne Berkhout (Hauwert) en niet te vergeten de tweeling Rick en Kay Schipper (Medemblik). Ook Olympisch Kampioen Irene Schouten was jaren Radboud-lid.

De avond wordt afgesloten met een wedstrijd met de allersnelste heren senioren, waarbij tenslotte Peter Michael als 1e over de finish komt. Na de prijsuitreiking is de dag dan echt ten einde. We kijken terug op een fantastische avond, waarbij Piet en Rick Schipper de passie voor het schaatsen op wielen, met ons deelden. We zijn trots dat dit mooie evenement van internationale allure in ons dorp Wervershoof plaatsvindt.

Mede namens: Nico, Frieda, Willeke, Peter, Ank, Riet, Ton, Liesbeth en Dirk, bedanken wij Radboud Inline-skating voor dit geslaagde koopje, groet Yvon Laan.

Vorig artikelEmmy Breg- Sijm gaat met Pensioen
Volgend artikelNaar hét mooiste museum van Nederland