Het grootste volksfeest is het Oktoberfest in München. Het trekt bezoekers uit alle hoeken van de wereld, ook uit ons dorp. In 2010 zijn Maikel en Pieter Schouten aanwezig bij dit spektakel en worden zij gegrepen door de magie rond deze traditie van Beieren.
De twee studenten wonen in Amsterdam en besluiten in hun woning een oktoberfeest te houden voor vrienden. De hele woonkamer wordt leeggehaald en het feest kan beginnen en wordt prachtig. “Dat moeten we ook in Wervershoof kunnen”, zeggen Youri Mol, Ruud van der Thiel, Jeroen de Haan en Thom Koper tegen Maikel. En met zijn vijven voegen zij de daad bij het woord.
De eerste worden gehouden in de bedrijfshal van Meso aan de handelsweg. De boel wordt aan de kant gezet, een beetje afgedekt en het feest kan met zo’n 50 vrienden, familieleden en kennissen worden gevierd. Dat gebeurt zo twee jaar achter elkaar. De animo blijkt erg groot te zijn en veel dorpsgenoten worden teleurgesteld. Het moet anders. “Het kan wel bij ons”, oppert Thom en zo gebeurt het dat hun bedrijf aan de Kibbel wordt ingericht als een heuze feesttent als op de Theresienwiese in de Duitse hoofdstad. Er kunnen wel een paar honderd mensen komen. En zo gebeurt het dat door het dorp honderden in Tiroler (Beierse) kledij door het dorp lopen of fietsen, op weg naar de Kibbel.
“Voordat het zover is, moet er natuurlijk van alles geregeld worden. Jeroen rijdt die week een paar keer met de tractor heen en weer om kuubkisten te brengen voor afscherming van de ruimte en toegang.
Jaren later rijdt hij bijna tien keer op en neer. Er wordt van alles geregeld: banken, tafels, koelkasten, glazen en noem maar op, alles om een feest compleet te maken. Íédereen mocht komen. We hadden een melkbus staan om een bijdrage te vragen, maar dat kon niet toe. Later werd er bij de ingang entree geheven. De laatste jaren kwamen er kaarten in de voorverkoop. Er verandert in de loop van de jaren natuurlijk het een en ander. Glazen van glas mochten niet meer. Er kwamen mensen van een securitybedrijf. De brandveiligheid werd geïnspecteerd door de brandweer. We moesten vergunningen aanvragen. Daar stonden ook allerlei voorwaarden in. De verantwoordelijkheid werd ook steeds groter. Maar ook praktische dingen moesten worden geregeld. We verkochten bier en wijn in literglazen, net zoals dat in Duitsland zo is. We hadden bijvoorbeeld tien koelkasten staan, waarin de glazen werden gekoeld. In grote glazen moet het natuurlijk wel lang koel blijven. De literglazen voor wijn bleken wel erg groot, dat moesten dan weer glazen van een halve liter worden.”
In 2016 bestaat de firma Koper 60 jaar en dat moet natuurlijk gevierd worden. Dat feest wordt in oktober gehouden, zodat de bedrijfsruimte de volgende dag voor het Oktoberfeest kan worden gebruikt. Dat scheelt veel werk. Vanaf dat moment wordt het Oktoberfeest in twee dagen gevierd. Dat zou meteen de oplossing zijn om financieel goed rond te komen, met die ene dag Oktoberfeest blijkt dat toch moeilijk te zijn. Sindsdien is de vrijdag voor de wat ouderen en de zaterdag voor de jeugd.
“Dat liep erg goed. Elk jaar hadden we op beide avonden 500 mensen in de feesthal. Dat was nodig ook, want de kosten zijn enorm. En dan hebben wij nog het geluk dat veel mensen ons een warm hart toedragen. We mochten al die jaren gratis gebruik maken van machines van anderen. Tractoren, aggregaten, heftrucks, stroomkabels en wat al niet meer nodig is. De brandstof voor die apparaten werd ons ook gratis aangeboden. De entreeprijs werd op deze manier zo laag mogelijk gehouden. Eerder was dat 35 euro, maar de laatste keer 60 euro. Er raken steeds meer kosten aan zo’n evenement verbonden. Denk bijvoorbeeld aan security, EHBO, brandweereisen en artiesten.
Onmisbaar zijn de vrijwilligers. Wij worden gesteund door heel veel vrijwilligers. Veel familieleden, vrienden en kennissen helpen ons belangeloos. Wanneer wij al die steun niet hadden, zouden de kaartjes wellicht rond de 100 euro moeten kosten.”
De bezoekers aan het evenement krijgen veel terug voor hun gekochte kaartjes. Zij krijgen daarvoor vrij drinken en voldoende te eten. Er is muziek en vooral ontzettend veel gezelligheid en de mogelijkheid om lekker op de banken te staan meezingen en -springen.
“We hebben uiteraard de gehele avond muziek. Een paar voorbeelden zijn DJ Niek Zuidhoff, Dou Grent, Lesley Williams, ’t Feestteam, Jeffrey Oud en Marcel Kramer.”
En dan moet er natuurlijk gedronken en gegeten worden. “Ja, uiteraard. We hebben heel veel ondersteuning van Frank en Karin Bot van ‘t Fortuin. Zij zorgen voor alles op het gebied van deze verzorging en adviseren ons op allerlei gebied rond het houden van een evenement. Dat alles zorgt ervoor dat iedereen een geweldig feest heeft.”
Een succesformule dus. Maar na vijftien jaar houden de mannen het voor gezien. “De bedrijfsruimte van Koper wordt verbouwd en is niet meer geschikt voor het houden van zo’n evenement. En het begon eigenlijk voor vrienden en familie, later aangevuld met veel andere bekenden uit het dorp. Dat verandert ook, op de zaterdag kennen wij niemand meer. Steeds minder ons kent ons. Bovendien is vijftien jaar een mooie lange periode geweest. Die sfeer met vijfhonderd in Tirolerkleding gestoken feestvierders was altijd een pracht. Of het blijft? Dat weten wij niet, er is wel animo, maar tot nu toe niet meer dan dat.”
Gerard Bot







