Rond de feestdagen van 2020 zijn de ramen van ’t Fortuin dicht geplakt met tekeningen. Een kleurrijk geheel door de creatieve ideeën van kinderen uit onze omgeving.

Maar liefst 180 kleine kunstenaars dingen mee naar de prijzen van de tekenwedstrijd, uitgegeven op initiatief van Karin Bot. “Het was stil in december. Er was weinig voor de kinderen. Ik wilde gewoon iets voor hen organiseren, vandaar een tekenwedstrijd. De kinderen konden thuis aan het werk met het thema ’Kerst straalt’. En dat het straalde bleek wel uit de inzendingen. Er werd niet alleen getekend, er werd ook geknipt en geplakt. Samen met Angelique Koomen en Ciska Mol vormde ik de jury met de opdracht om drie prijswinnaars aan te wijzen.”

En dat is natuurlijk een lastige opgave. U heeft kunnen zien hoeveel mooie plaatjes waren gemaakt. Elke inzending verdient eigenlijk een vermelding, maar ja, zo werkt dat niet met een wedstrijd. Op woensdag 6 januari worden de prijzen, beschikbaar gesteld door ’t Fortuin, door Karin uitgereikt. De winnaars gloeien van trots, en met hen hun ouders. Gewoon een leuke bijeenkomst.
Roos Snip uit Oostwoud wint een high teabox voor thuis. Zij zit in groep acht van De Koet in Midwoud. De kerstman vliegt net met de slee weg van ’t Fortuin. “Ik vind het gewoon een gezellige tekening. Ik heb ook fotootjes van de familie Bot in de tekening verwerkt. En de kerstman en de sneeuw horen er ook bij. Het is mijn eigen idee.”

De andere winnaars zitten in groep drie van De Schelp. Jente Karsten mag door haar inspanningen een keer met haar familie bij Karin komen eten. Haar stralende kerstgedachte is heel kleurrijk. “Ik heb het samen met mama bedacht, maar wel allemaal zelf gedaan met knippen en kleuren. Ik heb ook ideetjes met de tablet opgezocht. Ik vond het heel leuk om te doen.”

De kerststal van Elin Mol is maar liefst twee A4’tjes groot. Dat moet ook wel, want bij een kerststal horen heel wat figuurtjes. De drie koningen zijn er ook al. “Mijn oma heeft ook een kerststal en daar staan de drie koningen ook altijd bij.

Ik heb het allemaal zelf bedacht en getekend. Een kerststal hoort er met kerstmis bij. Daarom heb ik deze getekend, compleet met de dieren en de engel er bij.” Elin mag nu met haar klas naar ’t Fortuin voor een rondleiding en eten. Een mooi vooruitzicht voor hen.

Een tekenwedstrijd als vroeger in deze moderne digitale tijd heeft veel moois opgebracht, met geweldige ideeën en fantasieën. Mijn waardering gaat uit naar de 180 kunstenaars in spe.

Gerard Bot

De kleurplaat van Jente Karsten
De kleurplaat van Roos Snip