Op 12 en 13 november 2022 werd de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog en de vrijheid door zo’n 250 personen bezocht. Veel bezoekers kwamen uit Onderdijk zelf maar ook uit de omgeving wist men het dorpshuis te vinden.

De borden gemaakt voor de viering van 75 jaar vrijheid, de foto’s van de mobilisatie, de oorlog en de vrijheidsfeesten en de attributen uit de oorlog, waaronder een echt gedragen jodenster door een Onderdijker, ter beschikking gesteld door het oorlogsmuseum, werden door de bezoekers zeer gewaardeerd. Vier borden gingen specifiek over Onderdijk. Bijzonder was dan ook dat de persoon, Frans van Praag, onderwerp op een van de borden, aanwezig was op zondag. Hij heeft als kind ondergedoken gezeten in Onderdijk. Hij ontmoette op zondag de kinderen van juffrouw Wenners, waar hij les van heeft gehad in de oorlog en de kinderen van Annie, met wie hij in de oorlog in de bedstee sliep. Er werden veel verhalen en herinneringen met elkaar gedeeld.

Ook heeft zich bij de Stichting nog een aantal nieuwe donateurs gemeld. En ontvingen we nog een aantal boekwerken en documenten. Voor het bewaren en (door) vertellen van de historie van Onderdijk is dit natuurlijk erg belangrijk en wij roepen de mensen op om foto’s en documenten vooral met ons te blijven delen.

Maandagmorgen mochten groep 7 en 8 van basisschool Gerardus Majella de tentoonstelling bekijken. De kinderen waren erg enthousiast en stelden allerlei vragen. Er waren zelfs kinderen die verhalen kenden van hun (over)grootvader en/of (over)grootmoeder. De school heeft in mei een thema over oorlog en bevrijding en bezoeken dan ook het oorlogsmuseum in Medemblik.
Al met al was de tentoonstelling een succes. Wij willen dan ook graag iedereen bedanken die, op wat voor manier dan ook, daaraan heeft bijgedragen.

De 4 borden met als onderwerp de verhalen van Onderdijk, krijgen een mooi (permanent) plekje aan een muur in het dorpshuis De Onderdijk.
Stichting Oud Onderdijk.

Vorig artikelBas Nijhuis bij VVW
Volgend artikelWin een nieuwe auto