Medemblik- Bij het Nederlands Stoommachinemuseum, gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen, zijn we klaar om er een fantastisch stoomseizoen van te maken. De machines hebben afgelopen weken proefgedraaid en we popelen om weer aan de slag te gaan.

Jubileumweekend 19 en 20 juni Superstoom!
Tijdens het Jubileumweekend op zaterdag 19 en zondag 20 juni draaien niet alleen de machines binnen maar worden ook enkele machines in de machinetuin onder stoom gebracht, evenals de kolengestookte emmerbaggermolen in de museumhaven. Je hoort het gepiep en geknars van de draaiende emmers al van ver. De stoomhijskraan tilt hele boomstammen op de stoomraamzaag waar ze tot planken worden gezaagd. De Henschel stoomwals, de nieuwe aanwinst van het museum, maakt zijn eerste rondjes over het museumterrein en op zondag houden we demonstraties met de hoofdstoommachine van het gemaal. Kortom, alles wat draaien kan, draait!

Museumrondvaarten
Tijdens het Jubileumweekend neemt schipper Rob Smak van de Koggevaarder zijn passagiers in een klein uur mee langs de mooiste plekken rondom Medemblik. Onderweg vertelt hij allerlei wetenswaardigheden over het gebied. Rondvaarten vertrekken zaterdag en zondag vanaf het museum om 13.00, 14.00 en 15.00 uur. Per vaartocht kunnen maximaal 20 personen mee. Het dragen van een mondkapje is dan verplicht. Tarieven museumbezoek én rondvaart: kinderen 5 tot 12 jaar € 12,50, volwassenen en vanaf 13 jaar € 15. Museumkaarthouders betalen € 8 per rondvaart. Reserveren combinatietickets via 0227 544732.
In het museum is een veilige looproute uitgezet en de anderhalvemetermaatregel blijft van kracht, evenals het dragen van een mondkapje. Reserveer voor je bezoek een tijdslot en koop online een ticket via: www.stoommachinemuseum.nl.