Op zondag 30 december organiseerde de Stichting Support4Irene een busreis naar de NK Afstanden in het ijsstadion Thialf in Heerenveen. Bestuur, sponsoren en andere belangstellenden die zich hiervoor hadden opgegeven vertrokken vanaf De Dars met de bus, bestuurd door Loek Boon, om 11.30 uur richting Heerenveen.

Op de heenreis was het al heel gezellig in de bus. Koffie en thee (gesponsord door De Dars) werden er geschonken en daarbij werd een heerlijke krentenbol met een afbeelding van Irene Schouten geserveerd.

Het doel van de reis was dus Irene Schouten, onze topper die brons behaalde op de Olympische Spelen. In principe was het de bedoeling dat zij de 5000m en de Mass Start zou rijden. Echter op de zaterdag ervoor was zij tijdens de 3000m niet bij machte om zich te plaatsen voor de 5000m. Voor ons als supporters was dat heel jammer. Er moest dus gewacht worden tijdens de diverse afstanden die gereden werden en die toch ook spectaculair waren op de Mass Start, die rond 18.00 uur begon. Ook Irene’s broer Simon moest de Mass Start rijden, dus toen werd het echt spannend onder het toeziend oog van onder andere vader Klaas.

De wedstrijd, die over 16 ronden ging, begon zoals gewoonlijk in een rustig tempo. Tussendoor werden na elke 4 ronden sprints gereden om punten, die weer meetelden voor de uiteindelijke uitslag. Irene, die omringd was door diverse ploeggenoten, werd keurig uit de wind gehouden. Op 9 ronden voor het einde sprongen er twee rijdsters weg, onder wie een ploeggenote van Irene. Op 3 ronden  kwam daar nog een rijdster bij en kregen ze een grote voorsprong.

Toen de laatste ronde inging, reed Irene nog zeker 60 meter achter de kopgroep van drie, maar toch ging zij op een prachtige manier versnellen en reed ze in een rondje van 25.4 sec grandioos naar de overwinning. En zo werd zij voor de zesde keer Nederlands kampioen Mass Start. Niet alleen alle supporters, maar het hele stadion ging bij zoveel suprematie volledig uit z’n dak. Prachtig om te zien en erbij te zijn.

Na de race van broer Simon (die helaas in de laatste bocht viel) en de huldiging gingen wij weer terug naar de bus, waar Loek met smart op ons zat te wachten. Feestende supporters die tijdens de terugreis werden verwend met de nodige sappen voor de dorstige kelen die gesmeerd moesten worden na zoveel gejuich. Ook voor de inwendige mens werd gezorgd.

Onze Topslager Ruiter sponsorde diverse heerlijk hapjes voor de terugreis. Zo kwamen rond 21.00 uur bijna 50 supporters weer met een prachtige ervaring rijker thuis in Wervershoof, waar ze bij het uitstappen nog verrast werden met een bos tulpen van de familie Schouten. Rest de Stichting Support4Irene nog de sponsoren en andere belangstellenden die mee waren te bedanken voor deze mooie dag.

Wilt u een volgend keer ook mee met een supportersreis naar een wedstrijd van Irene Schouten, meld u zich dan aan via de website www.support4irene.nl om sponsor te worden.

Stichting Support4Irene