Eindelijk is het weer zover: de Skriemeravond mag weer op ouderwetse wijze zonder beperkte maatregelen worden gevierd, in een volle De Schoof. De avond ter gelegenheid van de presentatie van de 26e Skriemer krijgt deze keer nóg meer glans.

De vrijwilligers achter de Skriemer krijgen uit handen van waarnemend burgemeester D. Straat de zilveren waarderingsspeld en de daarbij horende oorkonde van de gemeente Medemblik aangereikt. Een prachtige blijk van waardering, waarbij wordt opgemerkt, dat zij daarnaast ook nog op andere gebieden een vrijwillige bijdrage leveren aan het maatschappelijk leven in ons dorp.
Daarna gaat het weer over tot de kern van de avond: de inhoud van de Skriemer, opgeluisterd met interviews en entertainment. Na de gemeentelijk waardering wordt ook nog het eerste exemplaar van de 26e editie uitgereikt aan Annie Wissink. Annie werkt al jarenlang achter de schermen voor de stichting. Het beheren van de beeldbank, de exposities en de verkoop van de boeken zijn een aantal van die werkzaamheden.

Naast de jaarlijks terugkerende rubrieken is er aandacht over het verleden van De Zeehoek en een neergestort vliegtuig tijdens de Tweede Wereldoorlog op het land van Beemsterboer, geschreven door Petra Koomen.

“Ik kwam achter nieuwe informatie overe een artikel dat mijn vader schreef over de neergestorte vliegtuigen in onze regio, aangevuld met een getuige.” Mooi gedegen onderzoek waardoor dat onderwerp in die periode nu helemaal rond is. Aansluitend hierop gaat Hans Berkhout onder de wapenen met een aantal sketches. Twee jaar geleden ging er een streep door het optreden van Cor Koning en Atie Zwirs. Deze avond luisteren we alsnog naar de geweldige klanken uit hun accordeons. Joop Visser vertelt in het jaarboek over het bollenbedrijf van zijn vader en zijn eigen omvorming van tulpenkweker naar drankhandelaar.

Deze avond geeft hij nog wat extra nieuwtjes. Mieke Koomen is onze gemeentelijk dichter. Twee mooie gedichten over haar betrokkenheid met Wervershoof draagt zij op, hoe zij onder andere op de fiets bewust naar ons dorp doortrapte, ondanks de roep om terug te keren naar Medemblik. In een prachtig filmpje over de Crazy Cross in zijn eerste jaren is te zien hoe spectaculair en hilarisch dat ging. De ooh’s uit de zaal zijn meerder keren te horen wanneer een crossauto van de baan gaat, vlak voor het publiek. Vijftig jaar later is de veiligheid beter gewaarborgd.

De avond wordt muzikaal verder omlijst door JBJ, Jeroen Aker, Bas Berkhout en Jeffrey Oud. De liedjes zijn gebaseerd op een aantal onderwerpen uit de Skriemer. Er wordt uitstekend gespeeld en met spontane eigen teksten is het helemaal compleet. Op schitterende wijze zingt Jeffrey het liedje ‘Lea’, waarover de componist Arnold Mühren via social media ook zijn waardering uitspreek. Hiermee is het officiële gedeelte afgesloten en wordt er nog lang nagepraat.

In Skriemer 26 kunt u onder andere lezen over 65 jaar VVW-volleybal, neergestorte vliegtuigen rond Wervershoof, jongerenpastoraat JeePee, de schaatsgekte rond de Olympische Spelen, 50 jaar Crazy Cross, het verleden van recreatiepark De Zeehoek, het leven van Bram Beerepoot, de zaalvoetbaljaren van VVW, de familie Visser uit de S-bocht, de geschiedenis van woningstichting Het Grootslag, veldwachter De Heus en de schuitenhellingen van ons dorp. Skriemer 26: de mooiste tot nu toe.

Gerard Bot.

Vorig artikelVrijwilligersmarkt Medemblik
Volgend artikelKerstspektakel Wervershoof