Op woensdag 1 mei 2024 viert sjoelclub ‘De Korenaar’ haar 40-jarig bestaan in Cultureel Centrum De Schoof, de thuishaven van de vereniging. Er staan deze keer geen sjoelbakken klaar, maar zitjes om de leden een mooi programma aan te bieden. 

Voorzitter Max Louter heet hen uiteraard van harte welkom, waarna er koffie met gebak is. Zanger Vester treedt op en is de stemming er al snel in, een ouderwetse polonaise ontbreekt niet. Er wordt hen een fantastisch warm- en koud buffet, uitgestald over zeven meter tafel, aangeboden. Het wordt afgesloten met de prijsuitreiking van het afgelopen seizoen. 

Max Louter is de voorzitter, penningmeester en wedstrijdleider van de sjoelclub. Hoe de club precies tot stand is gekomen is niet bekend, maar de start is op 4 januari 1984 geweest. De aansturing is vanuit De Schoof. Vanaf 2015 is Louter betrokken bij het bestuur, bestaande uit 5 leden. Niet lang daarna kwam er een nieuwe beheerder en werd besloten om alles zelf te gaan aansturen. 

Gedurende het seizoen wordt er elke woensdagmiddag gesjoeld. “Wij beginnen om half twee. Na vijf sjoelronden nemen we een pauze, waarna er nog vijf speelronden zijn. De sjoelers zijn ingedeeld in vier poules, gebaseerd op het moyenne. Iedereen kan zo strijden om een prijs en promotie, maar ook met het risico een treetje lager te gaan spelen. Bij binnenkomst wordt een nummertje getrokken, zodat je elke week met twee andere sjoelers speelt. In gezellige sfeer strijden we om een mooie score.” 

Ik kan dat bevestigen, want elke sjoeldag breng en haal ik mijn moeder. De sfeer is altijd hartelijk en harmonieus. Op prachtige sjoelbakken worden de schijfjes naar de vakjes geschoven. “Wij hebben echte wedstrijdbakken. In het seizoen 2016-2017 zijn alle oude bakken vervangen. Dat was echt nodig, want de vakjes waren uitgesleten en de stenen scheelden van elkaar tot een halve centimeter. Met steun van de middenstand kon dat allemaal worden gerealiseerd. In het begin was het allemaal even wennen, want de vakjes waren weer op juiste grootte. Tot de gewenning zakte het gemiddelde een beetje.”

Dat is allemaal alweer jaren terug. Het niveau is weer erg hoog. De leden zijn altijd op jacht naar series, die goed zijn voor dubbele punten. Er wordt hard gestreden, maar altijd met een glimlach. Op dit moment is er een ledenstop, omdat het maximum van 38 is bereikt. Er is zelfs een wachtlijst. Dat geeft aan hoe populair de sjoelsport onder de senioren in ons dorp is. Een sport, die je lang kunt doen. De leden zijn boven de zestig en de oudste is zelfs 93. Mooi dat dit kan. 

Leuk detail is het prachtige herinneringscadeautje dat de leden deze dag meekregen. Een 3D geknipt papieren zwaantje dat op de rug een miniatuursjoelbakje op zich draagt. 38 keer creativiteit van Jopie Brandsen. 

Gerard Bot

Vorig artikelWoningbouw in de gemeente Medemblik. Open brief annex raadsvragen.
Volgend artikelDocumentaire Lucky Lady