Hoe regel je zo’n Repaircafé? Die vraag krijg ik van mensen van andere dorpen, die ook een Repaircafé op willen zetten. Ik nodig ze uit om te komen kijken en leg dan uit wat we doen en waarom. 

Het repaircafé in Wervershoof bestaat bijna 10 jaar en was het eerste Repaircafé in een dorp, in oostelijk West-Friesland. In de stad Hoorn was er al één. Ik keek voor het begin ‘de kunst af’ in Obdam. Na het zoeken naar een plek, vrijwilligers, geschikte tijden, aanmelding bij de landelijke organisatie, ben je met veel regelzaken bezig. 

Je zorgt als coördinator voor voldoende aanmeldformulieren zodat defect en contactgegevens op papier komen te staan. Er wordt uitgelegd dat er een volgorde is, dat er één reparatie p.p. bij drukte mag en iemand misschien naar een andere vrijwilliger wordt verwezen en niet naar zijn bekende of buurman. Soms is er namelijk iemand anders beschikbaar of weet diegene meer van het betreffende euvel. Natuurlijk mag ‘een klant’ nog bij zijn kennis aanschuiven en de reparatie op afstand volgen. 

Als coördinator overleg je met vrijwilligers hoe een reparatie vervolg krijgt als we het niet voor de sluitingstijd redden. Ik coördineer financiën en ontwerp PR materiaal en aankopen, maar dat is afhankelijk van talenten en tijd, hoe je taken verdeelt. 

Weet je, zo moet het die mensen uit het begin van dit stukje wel aangesproken hebben, want er zijn na hun bezoek Repaircafés in (stad) Enkhuizen Drommedaris, Drechterland Streekbos, Grootebroek Lamoraal, Hoogkarspel, Bovenkarspel Postkantoor gekomen en nu ook in Midwoud. Daar is ons Repaircafé een beetje de ‘moeder’ van, dat voel ik dan zo, mag toch, hè? Wil je het in de Schoof meemaken, kom dan ’s morgens woensdag 27 maart of paaszaterdag 30 maart langs. 

Tot dan, Ineke Neefjes

Vorig artikelSport, spel en uitjes bij De Westrand Boulers
Volgend artikelTaekwondo wedstrijden WFTC in Zwaagdijk