Het eerste exemplaar van de 24e editie van ons jaarboek ‘de Skriemer’ reik ik op 21 november uit aan Jan Mol. Samen met Gidus van de Swaluw doe ik dat bij Jan en Dora thuis. Jan is ziek en in Coronatijd is het dan beter om thuis te blijven. Jan is een zeer verdienstelijk medewerker van de Stichting Oud Wervershoof.


Hij heeft een ontelbaar aantal foto’s gemaakt, welke voor altijd zijn opgeslagen in ons archief. Zo ging hij het hele land door om de schilderijen van Van Rootselaar vast te leggen. En natuurlijk zijn medewerking aan de jaarboeken.

Veel foto’s komen van zijn hand. Voor de rubriek ‘Puur Aars’ weet hij de foto’s op de millimeter nauwkeurig te fotograferen, zodat de lezer een echt idee krijgt van de grote veranderingen in ons dorp. De dank en waardering aan hem zijn meer dan terecht.

Jan Mol

Daarna zijn de redactieleden met enkele genodigden bijeen in het Oude Raadhuis, uiteraard op gepaste afstand van elkaar. In een ontspannen sfeer wordt over het boek gesproken.

Gerard Sijm schreef over de overhaal, welke vroeger langs het Zijdwerk lag. Sijm doet onderzoek naar alle overhalen in West-Friesland en vertelt daar over. In vroeger tijden zijn er heel wat geweest. Voor deze overhaal kon hij nauwkeurig onderzoek doen, omdat er veel van was vastgelegd, onder andere in een boek over de geschiedenis van de aannemer Jan Botman.

Er valt over Vok Koomen niet zoveel te schrijven, zei Piet Koomen altijd tegen zijn dochter Petra. Petra vertelt dat zij na veel gesprekken in de familie en onderzoek in het Westfries Archief toch veel informatie wist te verkrijgen. Ook nu blijkt weer dat Koomen vroeger naast zijn grote inzet een enorme invloed in ons dorp had.

Maak over iemand een levensbeschrijving en zorg ervoor, dat deze wordt gepubliceerd. Deze opdracht kreeg Sabine Bosgoed op school. Zij besloot een artikel over haar overgrootvader Arie Zwirs te schrijven, samen met een klasgenoot. Van school kregen zij alle lof en een extra punt, omdat het tot publicatie kwam. Niet zomaar in een of ander blaadje, maar in ons jaarboek! Leuk, dat zo’n jong iemand een artikel heeft geschreven. Welke scholier neemt ook een duik in het verleden? Probeer het eens! De redactie helpt je er uiteraard bij.

De andere artikelen passeren ook de revue en komt Gidus tot de conclusie dat deze uitgave de mooiste is tot nu toe. Ik onderschrijf dat. De redactie is iedereen weer ontzettend dankbaar voor hun medewerking.

Aansluitend gaan Gidus en ik naar Diana Verdonschot. Diana krijgt een bos bloemen en een jaarboek overhandigd. Zij stopt met haar medewerking voor de kroniek, het jaarlijkse overzicht van het nieuws in Wervershoof. Een woord van dank is dan ook op zijn plaats.

En ja … fietsend en wandelend door het dorp krijg ik echt regelmatig te horen: het was een rustige avond gisteren. Hieruit blijkt wel, dat de Skriemeravond door veel mensen wordt gemist. Dat vinden de medewerkers van de Stichting Oud Wervershoof ook. Die avond hoort er gewoon bij. We hopen dat de 15e Skriemeravond er volgend jaar wel is.

De dag van de presentatie is dit jaar bijzonder geweest, toch ook wel mooi. Het is en blijft geweldig om te doen: het maken en uitgeven van een jaarboek. Ook nu weer een plaatje om te zien. Overtuig uzelf hiervan. Het boek is voor slechts dertien (!) euro verkrijgbaar bij Knijn inkt, boeken en meer in het winkelcentrum.

Gerard Bot, redactie Skriemer.