Vastlopen in je werk is een groot probleem, dat zowel werkgevers als werknemers raakt. Onze dorpsgenoot Niels Deen is een ervaren trainer, die samen met zijn compagnon Johan Burghouts, dit probleem aanpakt en de betrokkenen weer op het juiste spoor zet. Het verhaal van je leven is een training bij ‘21 maart’, dat gegarandeerd het probleem van het vastlopen achterhaalt. Vastlopen is tijdens de presentatie niet aan de orde. OVW Café kan op een zeer geslaagde avond terug kijken.

Deen en Burghouts nemen zelf nauwelijks deel aan de avond. Zij laten anderen aan het woord. De leading lady is Mieke Koomen, die de avond op rolletjes laat verlopen. Na een korte inleiding loopt zij de zaal in en vraagt een aantal van de vele aanwezigen naar hun ervaringen met een burnout. Woorden als blokkade, reset en micorsoft komen als steekwoorden uit een poll naar voren. De bedenkers worden gevraagd naar het waarom.

Men is opvallend meewerkend, waarbij openlijk wordt gesproken over vastlopen in het werk, waarbij het werk overigens niet de grootste oorzaak hoeft te zijn hiervan. Kahoot is een modern vraag- en antwoordspel via internet en de smartphone. De antwoorden geven stof tot nadenken en boeiende verhalen uit de zaal. Emotionele verhalen, die vaak een enorme impact op de betrokkenen hebben gehad.

Mieke vertelt zelf ook over haar vastlopen, net als een aantal andere sprekers. Je hebt er vaak niet eens erg in dat je vast loopt, het sluipt binnen, het sluimert een tijdje, het wordt erger en pats, je zit in de put. De sprekers hebben met behulp van en door de trainingen van Niels Deen weer het juiste pad gevonden, waarna men vol enthousiasme weer licht in de toekomst zag. Marc Schouten vat het allemaal in een mooi lied samen, waarin het van een doelloos leven weer tot een zinvol leven komt. De kern van de zaak werd door Deen gevonden, van waaruit men verder ging naar nieuwe kansen en mogelijkheden.

Een bijzondere avond in ’t Fortuin, dat extra benadrukt wordt door iemand uit Medemblik, die zijn lof uitspreekt over de wijze van presenteren en de openheid van het publiek. Wat een compliment!

Aan het einde van de avond komt Niels toch nog even om een aantal vragen te beantwoorden, waarna hij de avond afsluit met een korte vraag, die tot nadenken stemt: wat doen jullie als iemand vastloopt in zijn werk? Een avond met een open einde dus.

Gerard Bot