Op dinsdag 9 juli speelt de Enkhuizer organist Jan van der Leek om 20.00 uur het tweede orgelconcert van dit jaar in de Sint Werenfriduskerk te Wervershoof. 

Hij zal werken spelen van Louis Marchand, Georg Berg, Johann Sebastian Bach: o.m. het beroemde Air uit de 3e orkestsuite, John Bennett, William Hine en de tweede sonate van Felix Mendelssohn-Bartholdy. 

Jan van der Leek ontving in de jaren zeventig zijn orgelopleiding van Hans van Nieuwkoop aan de Muziekpedagogische Akademie te Alkmaar. Ook voltooide hij aan dit instituut een koordirectieopleiding.  Hij heeft als orgeldocent gewerkt aan enkele muziekscholen en een aantal koren gedirigeerd, o.m. die van de Werenfriduskerk. In de jaren negentig heeft hij opnames gemaakt van orgels in West-Friesland en deze uitgezonden voor Radio Hoorn. In 2007 is een CD verschenen van het Gradussen/Van Dinter-orgel in de Sint Werenfriduskerk.

Het orgel werd in 1863 in de vorige kerk gebouwd door van Mathieu van Dinter, en in 1883 door de gebr. Gradussen in de huidige kerk omgebouwd. Het is een romantisch Frans/Belgisch instrument. Daardoor  onderscheidt het zich van de orgels in de wijde Westfriese omgeving. In 2000 werd een algehele restauratie uitgevoerd door Flentrop.

Aangezien de kerk inmiddels is gesloten als parochiekerk is het lot van het orgel onzeker. Het is dan ook bijzonder dat dit jaar nog concerten kunnen worden gespeeld op dit prachtige instrument.

Op 1 september zal Pieter Rynja het orgel bespelen en op 24 september Tjeerd van der Ploeg. 

Aanvang concert: 20.00 uur. Toegang: gratis – na afloop deurcollecte

Vorig artikelNaar hét mooiste museum van Nederland
Volgend artikelWim Mol verduurzaamde woning