Een 37-jarige inwoner uit Wervershoof moet zich vrijdagochtend in de rechtbank voor de rechter verantwoorden voor zijn deelname aan de oproep in de Whatsappgroep ‘Stad bezetten Medemblik’ om geweld te gaan gebruiken tegen het openbaar gezag.

In de Whatsappgroep schreef de man: “Dus we gaan rellen dinsdag, jongen. Ik hoop dat iedereen komt. Scheenbeschermers om doen, werkschoenen aan met stalen noppen, dan trappen we al die wouten in elkaar.” Maar ook riep de man op dat ook Medemblik zich moest laten zien en in de Telegraaf moest komen net zoals Urk..

De oproep veroorzaakte vooral bij de middenstand in de Nieuwstraat in Medemblik voor veel onrust, middenstanders en horeca namen geen risico’s en gingen hun eigendommen bewaken of spijkerden grote houten platen voor de ramen. Een dag later werden er 6 inwoners uit Medemblik en Wervershoof aangehouden door de politie verdacht van opruiing.

De man uit Wervershoof is de eerste die via de snelrechtzittingen zich moet verantwoorden, de overigen zullen zich waarschijnlijk volgende week moeten verantwoorden. Afgelopen maandag werd een andere inwoner uit Medemblik nog veroordeeld tot een celstraf van 6 weken waarvan 3 voorwaardelijk met een taakstraf van 40 uur voor zijn deelname aan de rellen op het Museumplein in Amsterdam.

Justitie heeft aangegeven dat relschoppers en oproepen tot geweld tegen de wetshandhavers zwaar zal worden bestraft.

i.s.m. onze mediapartner medemblikactueel