Voor deze avond hadden we de heer Jan van Holten uitgenodigd om uitleg te geven over het hoe en wat van de voedselbank Westfriesland. Na de uitleg waren de meningen toch wel wat bijgesteld van sommige leden. De grootste groep die er gebruik van maakt is tussen de 30 en 50 jaar. Gemiddeld zitten deze mensen met een schuld van ongeveer 30.000,-.

Er zijn vier locaties waar voedsel wordt uitgedeeld n.l. Wervershoof, Medemblik, Hoorn en Enkhuizen, daar krijgen de mensen voor vier dagen voedsel. Jan is lid van de stichting “Vrienden van de Voedselbank”. Hij geeft vrijwillig uitleg in duidelijke presentaties maar ook wordt er geholpen om de mensen weer uit de problemen te helpen d.m.v. het invullen van formulieren bijvoorbeeld van administratie, huur en hulp bij schuldsanering.

Maximaal mag je 3 jaar gebruik maken van de voedselbank maar gemiddeld is het ongeveer 6 maanden. Er werken 100 vrijwilligers en niemand wordt betaald. Op dit moment maken 145 gezinnen gebruik van de voedselbank. Er wordt daarbij ook extra aandacht aan de kinderen geschonken, bijvoorbeeld met de vakanties, het mee kunnen met schooluitjes, Sinterklaas en Kerst. Via de supermarkten en tuinders komen er veel producten binnen, maar ook via inzamelingsacties op scholen, via kerken en landelijk. De kosten van de huur voor het pand met verzekeringen, autokosten etc. bedragen zo’n
50.000, wat toch allemaal via donaties ieder jaar weer word ingezameld.

Het was een leerzame avond en namens alle leden van de Herensociëteit de Roos werden er nog  twee grote dozen vol producten aangeboden, plus de persoonlijke giften van de leden.

Het nieuwe seizoen is weer van start. Mocht u interesse hebben om u aan te sluiten bij onze zeer interessante club, bezoekt u dan onze website: www.hsderoos.nl