Horeca en scholen dicht • Winkels vooralsnog geopend •
De Schoof alleen open als DCWF-prikpunt • Huisartsenpost blijft open • Transport en export onder druk


MEDISCH
De huisartsen in ons eigen medisch centrum zijn uiteraard ook geheel op de hoogte van het Coronavirus. Hoewel er voor het weekeinde nog geen patiënt met dit virus bekend was, neemt men toch de nodige maatregelen. Natuurlijk is het advies regelmatig de handen te ontsmetten of goed te wassen en bij een verkoudheid thuis te blijven. De artsen en hun medewerkers dragen mondkapjes wanneer zij dat bij onderzoeken nodig vinden.
Iemand, die zich meldt met verschijnselen van het virus wordt afgeraden om naar de huisarts te komen. Telefonisch contact is voldoende, zodat er afspraken kunnen worden gemaakt. Het kan zijn dat men wordt getest, maar dat zal lang niet altijd zo zijn. Eventuele testen worden door de GGD gedaan. De huisartsenpost blijft op normale tijden geopend, want de zorg moet gewoon door gaan.

DE SENIOREN
Het was dit weekend erg rustig in en om Sint Jozef, waar men alert is op het virus. Logisch, want hun bewoners zijn een kwetsbare groep. Sint Jozef is een omringlocatie, dus wordt er vanuit de Omring geadviseerd. Dit doet zij in nauw overleg met het RIVM.
Naast de algemene voorzorgsmaatregelen wordt er per dag één bezoeker per inwoner toegelaten, eventueel vergezeld van een kind, dat niet onder de vijf jaar is. De bewoners wordt afgeraden om zelf weg te gaan. Er kan zelfs worden overgegaan tot het sluiten van de voordeur, zodat er eerst moet worden aangebeld. Het doel is uiteraard het contact van buiten met de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Alle dagactiviteiten naar buiten komen te vervallen of worden uitgesteld. Voor vrijwilligers geldt een terughoudend beleid, zij kunnen in overleg worden ingezet, indien zij geheel risicovrij zijn en er een noodzaak is om hulp te bieden. De bewoners hebben met betrekking tot de maatregelen een brief ontvangen.

HET TRANSPORT
Voor de transportwereld breken spannende tijden aan. Eric Steltenpool van GAM Bakker zegt, dat al zijn chauffeurs nog kunnen rijden. Bij de grensovergangen zijn nog geen verscherpte controles. Toch maakt hij zich wel zorgen, want de zware maatregelen grijpen snel om zich heen.
De chauffeurs (in het buitenland via de boardcomputer) krijgen de opdracht zich te houden aan de algemene maatregelen. Verder mogen zij bij bedrijven absoluut geen contact hebben met anderen, zogenaamd 0,0- contact. De chauffeur doet ter plekke zijn werk, blijft weg van anderen en gaat daarna weer verder. Eenmaal op weg, zit hij in zijn cabine, zijn eigen huisje, zeg maar.

DE BOUW
Een rondje langs de bouwbedrijven leerde, dat men uiterst behoedzaam is voor het virus. In het algemeen komt het er op neer de hygiënische maatregelen in acht te nemen en afstand te houden bij contact.
Iedereen is aan het werk, een monteur of een timmerman moet dat ook wel. Thuiswerken is geen uiteraard geen optie. Personeel wordt verzocht om de maatregelen zoveel mogelijk toe te passen.

DE WINKELS
Bij Bakker Swart is men zeer bewust van de gevaren van Corona. Al enkele dagen worden klanten duidelijk gewezen op maatregelen die men treft. Op verschillende posters is te lezen, dat men anderhalve meter afstand moet houden.
Het personeel draagt beschermende handschoenen en het verzoek is zoveel mogelijk te pinnen. Op de toonbank staan flesjes ontsmettingsmiddel met het verzoek deze te gebruiken. Er komen uit de branche adviezen, maar bij Swart is dit een eigen initiatief geweest. Vooruitstrevend en welbewust.
Bij de Dekamarkt hanteert men de regels, die centraal worden opgelegd. Van het grootste belang is de algemene hygiënische instructie. Winkelend publiek wordt verzocht afstand te houden. Er wordt een dringend verzocht om te pinnen, bij contant betalen is er teveel lichamelijk contact. Moet je contant betalen, leg dan het geld op de kassa. Voor het gebruik van de kantine worden shifts ingesteld, zodat men niet onnodig met veel collegae bij elkaar zit.

DE EXPORT
Ons gebied is groot geworden met de export van groenten en bloemen. Op veilingen wordt slechts een fractie van de voorgaande weken geveild. Dat betekent, dat er veel niet wordt geoogst of wordt vernietigd.
De bloemenveiling in Aalsmeer accepteert nog maar 30 procent van het aanbod van vorige week. Kassen staan nu koud, dat wil zeggen, dat de temperatuur laag wordt gehouden om de groei te remmen. Toch zullen de producten op een gegeven moment geoogst moeten worden. De financiële gevolgen kunnen enorm zijn. Veel buitenlandse werknemers kunnen niet volledig worden ingezet en blijven voor een groot deel op hun verblijfsadres. De branche legt de bekende maatregelen op, waaraan men uiteraard voldoet.

DE SCHOLEN
Ook alle scholen zijn per maandag 16 maart t/m 6 april gesloten. Alleen de kinderen van ouders met vitale beroepen, zoals verpleegkundigen, brandweer en politie, worden door leerkrachten opgevangen. Inmiddels zijn er bij de basisschoolkinderen van de diverse scholen in onze kernen, lespakketten gebracht. Online en via de Parro app blijven ouders en kinderen op de hoogte van wat zij precies aan huiswerk kunnen doen. Zo raken kinderen qua lesstof zo min mogelijk op achter.

DE HORECA
Zondagmiddag werd bekend dat alle horecagelegenheden vanaf 18.00 uur moesten sluiten. In elk geval t/m 6 april. Ook bijna alle kerkdiensten, alle evenementen, bijeenkomsten, feesten en partijen komen te vervallen. Iedereen sluit de deuren met pijn in het hart, maar met de neuzen gericht op het indammen van het Corona-virus. ‘Flatten the curve’! Dat kunnen we alleen samen. We delen enkele berichten van de horeca in onze kern.

Hèt Café van Wervershoof besloot nog voordat de overheid de maatregelen oplegde, de deuren te sluiten. Zaterdagmiddag maakten zij bekend voorzorgsmaatregelen te nemen en de zaak te sluiten. Antoinet Zwan: ‘…Het voelt niet goed. Naar ons idee faciliteren we in de verpreiding van het virus. En waarom? Vanwege een paar rotcenten? Vanwege sociale contacten? We zijn van mening dat alle focus nu moet uitgaan naar het onderdrukken van een verspreiding van een virus. En we moeten ervoor zorgen dat de ziekenhuizen en de zorginstellingen ook mensen zonder Corona met acute zorg moeten kunnen blijven opvangen. Sorry lieve mensen, wij sluiten onze deuren. De deuren van Hèt Café. En we wijzen niet naar de overheid, maar nemen zelf de beslissing voor de gezondheid van ons allemaal. We hopen jullie heel snel weer te zien. Kan alleen nog zeggen: blijf gezond en als je het niet voor jezelf doet, doe het dan voor een ander. Dankjewel!’

‘Beste gasten van ’t Fortuin,
Het lijkt wel een (slechte) film. Helaas is het werkelijkheid. In verband met de huidige situatie hebben wij, samen met alle andere hardwerkende horecaondernemers, gisteren om 18.00 uur de deuren moeten sluiten. Een maatregel die wij volledig steunen, de gezondheid en veiligheid van iedereen verdient de hoogste prioriteit! Voor nu mogen wij op 6 april de deuren weer openen. Ons team zal iedereen dan ook weer gastvrij ontvangen! Onze horecabranche, maar ook héél veel andere branches worden zwaar getroffen. Voor nu staan we even stil bij iedereen die deze situatie treft! Een dikke pluim voor iedereen die zich extra inzet in de strijd tegen Corona!
Wij wensen iedereen veel wijsheid en goede gezondheid! Blijf positief en zorg goed voor elkaar!
Tot ziens!
Frank en Karin Bot en team van ’t Fortuin!

Beste allemaal, zoals het er nu uit ziet zijn we verplicht t/m 6 april dicht te blijven! We zijn ook genoodzaakt om evenementen, feesten en partijen te cancelen. Wij gaan deze proberen naar een andere datum te krijgen, wij houden jullie op de hoogte! Na overleg hebben we besloten om tijdelijk een paar van onze heerlijke gerechten te laten bezorgen. Van vrijdag tot en met zondag (16:30 – 20:30) staan wij paraat om jullie alsnog te voorzien van een lekkere maaltijd, maar dan om thuis op te eten. En jaja, gratis verzending!
U kunt bellen of appen naar +31648384421 om te bestellen. Betalen kan via een tikkie of gewoon handje contantje (als u dat zelf wilt, het liefst in een envelopje of plastic zakje of dergelijke). Wij bezorgen in Wervershoof, Onderdijk, Andijk & Zwaagdijk-Oost.
Alex en Peter, Van Rooijen en Quicksilver bar

In verband met aanvullende maatregelen van het kabinet in de aanpak van het coronavirus is Snackerie ’t Zonnetje tot en met maandag 6 april GESLOTEN. Laten we met z’n allen de rust bewaren en de voorschriften en adviezen van het RIVM opvolgen. Het is wel mogelijk om online je bestelling te plaatsen welke je kunt afhalen of laten bezorgen.

Op zondagmiddag bereikte ook ons het nieuws dat alle publieke ‘vermaaksplekken’ de deuren moeten sluiten tot 6 april. Allen cruciale plekken blijven open. Hierom hebben wij besloten de Schoof te sluiten. Wij werken nie mee aan verder verspreiding van het virus. Gezondheid staat boven alles!
Uitzonderingen bevestigen de regel, dus de Schoof blijft nog wel toegankelijk als DCWF-prikpunt. Alle activiteiten waarbij et recreatieve de hoofdmoot is, komen te vervallen. De gezondheid van vrijwilligers en medewerkers staat hoog in het vaandel.
Verdere informatie zal via onze website en Facebook verspreid worden. Houd deze daarom goed in de gaten.
Veel sterkte in deze onzekere, bijzondere tijd.
Vriendelijke groet, Bestuur en medewerkers de Schoof

ZOMAAR EEN GREEP
uit werkend en ondernemend Wervershoof. Natuurlijk zijn er veel meer bedrijven en branches, die gebukt gaan onder de maatregelen. Maatregelen waarvoor men begrip heeft, maar die wel veel van hen vergen. Er is veel onzekerheid over de gevolgen. De vraag daarbij is natuurlijk ook hoe lang het gaat duren. Op een gegeven moment vallen bedrijven om, een triest vooruitblik. Gelukkig hebben we elkaar en ons sterke saamhorigheidsgevoel. Daardoor ontstaan er nieuwe vormen van ondernemersschap en burgerinitiatieven. Laten we elkaar daarin steunen en een luisterend oor hebben voor elkaar.
Wij wensen iedereen heel veel sterkte de komende tijd!

Wil je iets kwijt of heb je een mooi idee voor onze gemeenschap, mail naar
redactiebinding@gmail.com.
Wij delen het graag voor je.