Maatregelen verlengd t/m 28 april • Scholen gesloten t/m meivakantie (10 mei) • Ga niet reizen, ook niet in meivakantie • Houd minimaal 1,5 meter afstand • Vermijd sociale activiteiten en groepen mensen • Blijf zo veel mogelijk thuis • Gemeente handhaaft, boetes mogelijk • Bijeenkomsten en evenementen afgelast t/m 1 juni • De Schoof alleen open als DCWF-prikpunt • Huisartsenpost blijft open • Alle kerkdiensten afgelast

Corona houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Als onderdeel van die wereld lijden wij als dorpen ook mee. In vorige edities van de Binding berichtten wij daar al over. Er is veel dicht, veel mensen zijn in de zorgen beland, zomaar ineens. Van de bijzaken in het leven is ook niet veel over. Er wordt niet gesport, er wordt niet bij elkaar gezeten en wie weet wat de zomer ons zal brengen. Terug naar het heden, naar de problemen, naar de stille kernen. Op weg naar meer positiviteit. Onze omgeving en de veerkracht van mensen heeft ook veel moois te bieden. Wij wensen iedereen een heel vrolijk Pasen.

OPROEP: Wat ervaar jij als positief?

Onze dorpen leven met dit mooie weer toch een stukje op. Mede dankzij de natuur die zich niets aantrekt van het virus en ons vrolijk toelacht. Het vooroever, de dijk, de Vliet, we wonen in een gebied dat veel heeft om dankbaar voor te zijn. De veerkracht van de mensen is groot. Graag belichten wij, naast de problemen waar we niet omheen kunnen, de positieve dingen die ontstaan. Nieuwe samenwerkingen, creatieve initiatieven, positieve ervaringen. Hoe klein ook, iedere dag biedt lichtpuntjes. Wat ervaar jij als positief? Mail het naar redactiebinding@gmail.com of stuur een briefje naar Dorpsstraat 100, 1693 AJ in Wervershoof.

Er gaat dus veel niet door. Dorpsgenoten zijn weken in de weer geweest om toe te leven naar dé dag, hét weekend, dé week of dé periode.
Niels en Marleen Botman-Molenaar zijn met andere familieleden al heel lang in de weer om een groots opgezette actie te houden voor het Ronald McDonald huis. Hun zoon Tijmen onderging in 2016 als één-jarig jongetje twee levertransplantaties. Marleen en Niels verbleven 3 maanden lang in het Groningse verblijf. Het gaf hen zoveel rust, warmte en dankbaarheid, dat zij iets terug wilden doen. Mooie acties en een homewalk moesten van april t/m juni een bedrag van 10.000 euro opbrengen. Een geweldig initiatief, dat helaas geen doorgang vindt. Marleen heeft laten weten dat alles wordt uitgesteld. Het komt dus nog wel! Op https://homewalk.nl/teams/heldhaftige-strijders kunt u de acties en de nieuwtjes volgen.

De dorpskwis

Tien dorpsgenoten staken de koppen bij elkaar om een dorpskwis te houden op Bevrijdingsdag. Talloze vragen en opdrachten werden bedacht om teams tegen elkaar te laten strijden om de wisseltrofee. Alles is tot in de puntjes geregeld. Een schitterend kwisboek met 52 fraaie bladzijden ligt klaar. Maar op 5 mei worden geen evenementen gehouden. Het boek blijft dus nog even liggen. Eens zal het worden gespeeld. Te mooi om niet te doen.

Veel dorpsgenoten zijn dit jaar nog op wintersport geweest. Dat liep niet voor iedereen even goed af. Iemand, die verder anoniem wenst te blijven, wil daar wel over vertellen. “Mijn gezin was met nog een aantal vrienden en hun gezinnen met wintersport in Oostenrijk. Op de terugweg kreeg ik hoofdpijn, dat gaandeweg steeds vervelender werd. Thuis kreeg ik koorts. Mijn man, onze kinderen en ik moesten thuis veertien dagen in quarantaine. We mochten niet naar buiten. Onze jongste kind, dat niet eens mee was geweest, kreeg verkoudheid. De tweede week ging mijn partner wel naar zijn werk voor kantoorwerkzaamheden, maar op tijden dat er verder niemand was. Van onze vrienden werden er ook een aantal ziek, gevolgd door quarantaine voor die gezinnen. De ziekte was best wel hardnekkig met vermoeidheid. Die vermoeidheid is nu pas, vier weken later, aan de betere hand. Ik werk wel weer. Ik heb een vitaal beroep, dus mijn kinderen kunnen naar de schoolopvang. Op vrije dagen heb ik de plichten als alle ouders, wiens kinderen van school zijn. Ze vragen veel bevestiging. Ze willen het goed doen. Dat is best leuk.”

Jos Groot Houten vloeren & Maatwerkinterieurs. Jos heeft nog voldoende te doen. “Ik heb het geluk dat ik nu een klus heb in een leegstaand pand. Daar is verder niemand. Mijn medewerker en ik kunnen daar aan het werk. Het wordt de komende tijd wel spannend. Er zijn voldoende opdrachten, maar ik heb al meerdere verzoeken tot uitstel, omdat mensen thuis blijven. Zij willen dan natuurlijk niet, dat er mensen van buiten komen om aan een vloer of keuken te beginnen. Er zijn altijd wel verzoeken om uitstel, maar ik kreeg nu al een paar keer als reden, dat de kinderen thuis zijn van school. In normale tijden gaat men wel eens een paar dagen weg, zodat wij ons werk kunnen doen. Dat is nu niet mogelijk.”

Bij Hubo is een eenrichtingsroute aangegeven, deels met rood/wit afzetlint. De verbrede toonbank zorgt voor bescherming van klant en medewerkers. Men geeft duidelijk aan, dat men niet meeloopt. Een goed advies kan uiteraard wél worden gevraagd. Jessica en Theo Vertelman geven de maatregelen duidelijk een gezicht. “Vooral op zaterdag, wanneer het druk is, willen wij dit aangeven. Men houdt zich goed aan de route en afstand. Onze winkel is daar ook geschikt voor. Wij vinden bescherming belangrijk. Zaagklussen nemen wij op en kunnen later worden opgehaald. Zo voorkomen wij dat er onnodig meer klanten in de winkel staan. De doe-het-zelvers zijn actief in huis en tuin, dat merken we aan de verkoop van verf en tuinhout. Maar de extra drukte is nu langzaam aan het afnemen. Het buitenwerk van ons bedrijf gaat gewoon nog door, zolang dit veilig is. Opdrachten bespreken, opmeten en zo doen wij zo kort mogelijk. Mensen werken daar aan mee. Men belt en mailt ook veel meer. Dat vinden wij erg positief. Wij zijn op de normale openingstijden nog steeds geopend.”

Voor beginnende ondernemers is dit een extra moeilijke tijd. Gertruud Vonk van baby & kledingzaak Kleine Vonkjes ervaart dat ook. “Ik ben vorig jaar begonnen in ons winkelcentrum. Ik heb nu echt minder klandizie, het is zeker gehalveerd. Ik heb een grote collectie kleding ingekocht, dus het is wel van belang dat ik deze tijd goed doorkom. Ik heb nog geen buffer opgebouwd, omdat ik investeerde in mijn winkel. In juni maak ik de balans op en bezin ik mij over mijn toekomst hier. Het is een onzekere tijd. Klanten zeggen niet te komen, omdat men bang is voor contact met anderen, maar van drukte is nu geen sprake. Men kan dus veilig in de winkel een kijkje nemen. Ik wil natuurlijk ook dat het veilig is. Ik heb ook een website. Mijn collectie staat er op, tegen een scherpe prijs. Ik merk wel, dat de Wervershovers de eigen middenstand willen steunen. Dat kan dus ook via internet, onze prijzen verschillen niet van de grote internetbedrijven. Boven de 20 euro bezorgen wij gratis.”