Verslag vanuit de crisisnoodopvang – door Arjan Jonker

“Hoezo moeten ze eigenlijk weg?”

Deel 6: De tijd dringt
Ok Wervershoof, we moeten even praten. Tot nu toe heb ik me op de vlakte gehouden. Maar het is tijd. De hoogste tijd. Heb je geluisterd, zondagavond? Er was aandacht voor ‘onze’ noodopvang bij het Radio 1-programma Dijkstra & Evenblij ter plekke. Ik was uitgenodigd om aan tafel te zitten, samen met CDA-raadslid én Wervershover Martijn Droog, en wethouder Yannick Nijsingh.

Het item duurde 13 minuten. Lang genoeg om een belangrijke vraag te stellen (Waarom moet de noodopvang sluiten per 1 mei?), maar blijkbaar te kort om daar een goed antwoord op te vinden (Afspraak is afspraak.).
Kijk, ik begrijp dat de gemeente in principe voet bij stuk wil houden. Ze willen immers betrouwbaar zijn en niet zomaar een belofte verbreken. Fair enough. Maar wat nu als die belofte gebaseerd is op ongegronde angsten en aannames? Er ís immers geen overlast.

Er zijn juist wél gegronde argumenten om de CNO te behouden.

Even opsommen:
* We besparen belastinggeld dat nodig is om de boel af te breken en elders weer op te bouwen. Er is vast een betere bestemming voor dat geld te vinden.
* De gemeente wint tijd om een permanente oplossing te vinden onder de Spreidingswet. Zo heeft deze groep voorlopig rust en stabiliteit.
* Alle medewerkers en vrijwilligers kunnen voortbouwen op wat er nu is bereikt. Dan hoeft een andere groep niet wéér opnieuw te beginnen.

Maar dit argument vind ik misschien nog wel het belangrijkste: steeds moeten verhuizen kan voor de kinderen daar schadelijk en traumatiserend zijn (vraag het maar aan iedere orthopedagoog). Denk aan je eigen kinderen: hoe zouden die het vinden als ze voor de tigste keer afscheid moeten nemen van hun vertrouwde omgeving, klasgenoten, vriendjes en vriendinnetjes?

Er zijn vast meer goede redenen om open te blijven. En hoe ik ook mijn best doe om advocaat van de duivel te spelen, ik kan géén goede redenen bedenken om de boel op slot te gooien straks.

De politiek wacht op ons: op een sterk geluid vanuit het dorp, dat bewijst dat er brede steun is om onze nieuwe buren nog even hier te houden. Totdat er een betere, permanente plek is voor de opvang. Pas als wij kenbaar maken dat die steun er is, komt het op de politieke agenda.

We hoeven geen handtekeningenacties te starten of spandoeken te beschilderen. Actie ondernemen is simpel: schrijf een e-mail aan de fractievoorzitter van de partij waarop je gestemd hebt bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen.
Spoor onze volksvertegenwoordigers aan om verlenging van de CNO op de agenda te zetten. En zeg dat er haast bij is. Wat een positieve beslissing hierover is niet genoeg. Er moeten daarna ook nog vergunningen verleend en contracten verlengd worden. Namen en e-mailadressen vind je op de gemeentewebsite.

Kom op Wervershoof, dit kunnen we toch?

Vorig artikelVrijwilliger bij de Crisis Noodopvang
Volgend artikelZonnebloem Concert