Sinds november 2023 ben ik samen met nog twee vrouwen, knutselvrijwilliger voor de kinderen in de crisis noodopvang op vrijdagmiddag. Nadat vorig jaar duidelijk werd dat Wervershoof een tijdelijk opvang zou plaatsen, dacht ik direct, daar zou ik graag een steentje aan willen bijdragen. 

Bij de informatieavond in de Schoof kon je je aanmelden voor vrijwilligerswerk. Hoewel ik al lang in de ouderenzorg werk als verpleegkundige, krijg ik ook veel energie van het omgaan met kinderen. En bij het CNO mag ik al mijn creativiteit inzetten. 

Wat doen we zoal? Dat varieert enorm, we kunnen gebruik maken van veel materiaal wat in het magazijn ligt; van vouwblaadjes tot strijkkralen en alles wat ertussen zit. De kinderen die de lagere school in de buurt bezoeken, komen op vrijdag rond 14.00 uur weer “thuis” en zijn blij als ze ons zien zitten. We doen dit in de gezamenlijke ruimte, waar ook de volwassenen aanwezig zijn. Iedereen mag meeprofiteren van onze activiteit. (Of de chaos én herrie die we er soms met de kinderen van maken). Want verven en glitterpoeder is een geweldig recept voor uitbundig feest. Maar de kinderen helpen na afloop met het opruimen en schoonmaken. 

Rond Sinterklaas hebben we kleurplaten gemaakt onder het zingen van Sinterklaasliedjes. De meeste kinderen spreken Engels, maar omdat zij wel al enige tijd in Nederland naar school gaan, verstaan ze ons goed en leren ze de liedjes op school ook in het Nederlands. 

Komende vrijdagen zullen we bezig gaan met paashaasjes, kuikentjes en paaseieren.  De kinderen zijn heel betrokken bij de activiteiten en hun ouders zijn dankbaar dat wij er op vrijdagmiddag een vrolijke boel van maken.

Het is schrijnend dat deze groep per 1 mei weer moet vertrekken naar een nieuwe opvangplaats. Ze zijn goed gewend nu in Wervershoof en hebben met de vele vrijwilligers een fijne band opgebouwd. Ze mogen zelfs deelnemen bij onze gastvrije sportverenigingen. Hoe geweldig is dat!? 

En waar moeten zij na 1 mei naar toe? Hoe worden ze op een nieuwe plek ontvangen? Opnieuw een band opbouwen met hopelijk veel vrijwilligers. Als je erover nadenkt, is het bijna mensonterend, elk half jaar verkassen in alle onzekerheid.

Voor de komst was er best wat weerstand vanuit ons dorp, maar inmiddels heeft iedereen ook gemerkt en gezien dat het prima gaat en de weerstand vanuit het dorp (bijna) niet meer aanwezig is. Ik ben geschrokken van de toon die de Dorpsraad Wervershoof heeft uitgesproken over het CNO, zonder raadpleging met inwoners. 

Zelf ben ik 11 jaar lid geweest van de Dorpsraad en het doel van de Dorpsraad was altijd, handelen vanuit de inwoners van de kern. Met de harde eis van de Dorpsraad, hebben zij niet de stem van de inwoners vertolkt; gezien de reacties vanuit de kern. Jammer.

Ik snap dat De Tegel straks vrij moet zijn voor woningbouw, maar de provincie laat op zich wachten en op De Tegel zal het nog zeker 3 jaar duren voor er woningen mogen worden gebouwd. Wat zou het mooi zijn als we de bewoners van de Crisis Noodopvang nog een tijdje mogen laten genieten van ons mooie dorp met al zijn faciliteiten!

Daphne Franquinet

Vorig artikelEdwin Degenaars officieel trainer Strandvogels
Volgend artikelMoet de crisisnoodopvang in Wervershoof dicht