We vallen met de deur in huis. Op afstand natuurlijk. Deze week nemen we een kijkje achter de voordeur van Margot Poot (47) en Sjaak Bakker (39) aan de Dorpsstraat in Wervershoof.

De ruime kamers in de grote bovenwoning zijn al wat aan de lege kant. Veel spulletjes zijn de deur al uit. Op het balkon kijken we uit over de grote tuin met B&B, zwembad en het weiland erachter. Wat een prachtige plek. Dat vonden ook Margot en Sjaak toen ze het pand 5,5 jaar geleden betrokken. Wie wel eens bij Rosamunde aan de Dorpsstraat is binnengestapt, herinnert zich hen. Margot en Sjaak, de wervelwind en de stille kracht. Samen runden zij de winkel, de B&B achter het huis en hun gezin met vier kinderen. Met Margot als baken op het fort als Sjaak als IT’er werkt op grote projecten. Een druk bestaan dat, mede door Corona, een nieuwe wending krijgt. Na een totale leegverkoop van de winkel vertrekken ze per 1 juli naar Zwaag. Het was niet helemaal de bedoeling.

“We wilden in Wervershoof een nieuwe woning vinden en in het winkelcentrum een doorstart maken met de winkel. Ik had mijn oog laten vallen op het pand van Blokker. Ik zou dan wat meer afstand kunnen nemen. Het immens grote pand waar we nu wonenvraagt veel onderhoud. Sjaak is geen klusser. Ik stond regelmatig dakpannen recht te leggen en muren te verven. De winkel moest natuurlijk ook worden bijgehouden. Nu heb ik ook geen zitvlees. Kan wel zitten als er geen werk ligt, maar het is nooit klaar. Ik ben een rouwdouwer, ga op karakter door. Heb daardoor echt wel roofbouw gepleegd op mijn lijf.”

Sinds een paar jaar loopt Margot op de pijnpoli. Haar lijf stribbelt tegen.
Het onderhoud van de woning en het winkelpand werd zwaar. Ondanks de grote hulp van Sjaak en haar gezin. De kinderen Caitlin (20), Abigail (19), Bryant (15) en Dean (11) hebben ook zo hun eigen zorg nodig. Corona deed de winkel uiteindelijk de das om toen een lockdown in december opnieuw een feit was.

“We werden er moedeloos van en besloten de winkel leeg te verkopen. Alles ging tegen bodemprijzen weg. Heel jammer want we zouden net een beetje winst gaan maken en hadden er zo’n plezier in. Mijn hele ziel en zaligheid zat erin. Ondertussen konden we geen huis vinden in Wervershoof en kwam de woning in Zwaag op ons pad. Daar konden we niet omheen. Het is de beste keuze voor nu, hoewel we het hier ontzettend gaan missen.”

Sjaak is druk in de IT. Hij werkte aan grote projecten bij het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, ASR en nu voor verkeersinformatie voor schepen, in tunnels, matrixborden en dergelijke.

Ook Sjaak had het graag anders gezien. Hij weet dat zijn Margot uitdaging en reuring nodig heeft. Ze verzint altijd wel weer iets nieuws. Dat moet je niet tegenwerken, maar wel een beetje in banen leiden.

Margot: “Ben ook een controlfreak en kan moeilijk dingen uit handen geven. Dan is het fijn als Sjaak mij een beetje afremt. Hoewel hij ook ontzettend sels is en graag met me mee doet. Door mij is hij gaan paardrijden. Ook omdat het leuk is om samen dingen te doen. Ze zeggen wel eens dat IT’ers niet sociaal zijn. Nou, dat geldt niet voor Sjaak hoor. Ook hij zal de winkel missen.”

Sjaak: “Ik was er graag bij. Voor een praatje en een kopje koffie met klanten, om spulletjes met mijn bus weg te brengen. Nu is de winkel weg en na 100 jaar is ook de winkelbestemming van het pand af. De nieuwe bewoners starten hier een coachingspraktijk.”

Na turbulente jaren vond Margot haar rust in de liefde bij Sjaak. Negen jaar geleden ontmoetten zij elkaar. Hij sloot Margot én haar vier kinderen in zijn hart. “Hij is net een kameleon. Past zich makkelijk aan in iedere situatie. Hij is een hele goede bonusvader, doet alles voor ze. En zij zijn gek op hem. Afgelopen jaar tijdens de lockdown hebben we met het gezin samen veel schik gehad. Hebben er echt iets leuks van gemaakt. Met die pubers in huis liepen we wel leeg op de inkoop. Dan weer liep die met een tosti, dan weer die met een zak chips, Daar viel niet tegenop te hamsteren. Maar gezellig was het wel. Dat kunnen wij samen.”

Ze hebben het goed en dat krijgt in Zwaag een vervolg. Dat ze weer opnieuw moeten opbouwen vinden ze geen probleem.
“Ik vermaak me altijd wel. Ga verder met mijn Ozonzalf tegen huidklachten en verwacht dat er wel weer iets anders op mijn pad komt. Met de kinderen en onze hondjes Grace en Obi is het sowieso druk. Ja, er moet nog wel wat geklust worden in het nieuwe huis, dat laat ik graag door anderen doen. Ik heb alleen het laminaat eruit getrokken en een nieuwe vloer gelegd… Tja, ben ook wel wat hardleers. Mensen verklaren me altijd voor knettergek. Toen we hier kwamen en ook nu we hier weggaan.”
Gek of niet, samen komen Margot en Sjaak er wel, waar ze ook zijn. In Wervershoof zullen ze gemist worden.

Ook meedoen aan ‘Met de deur in huis’? Stuur een mailtje naar reactie@binding.nl. Onze fotograaf komt een foto maken, het interview kan aan huis of telefonisch.

 

Margot met ietwat verveelde hond [fotografie: Richard de Beer]