We vallen met de deur in huis. Op afstand natuurlijk. Deze week nemen we een kijkje achter de voordeur van Jos Kaijer (56) en Leo van der Linden (59) aan de Floralaan. Wat gebeurt daar rond de avondklok?

Jos kookt vanavond. De pot schaft uiensoep als voorafje en diverse groenten en kipfilet als hoofdgerecht. Koolhydraatarm want ja, de Coronakilo’s moeten eraf. Onder begeleiding van diëtiste Karina Schenk lukt dat aardig. De bourgondiërs hebben het zich tijdens de eerste lockdown goed laten smaken. Hun lunchroom Bij de Baaz op Agriport in Middenmeer was volledig gesloten. Niet leuk, maar ze genoten van het mooie lenteweer en het extra flesje wijn. Inmiddels zijn ze er dik mee an. Letterlijk en figuurlijk. Jos: “Sinds kort zijn we weer open van 10.00 tot 14.00 uur, voor afhaal en bezorging, maar het is niet druk. We moeten het hebben van medewerkers van de bedrijven, maar de meesten werken thuis.”

Klagen doen ze niet. Daar zijn ze te veel levensgenieter voor. Ze hebben het goed samen, al 22 jaar. Zo’n 17,5 jaar geleden trouwden ze in Enkhuizen, ze waren het eerste homoseksuele koppel dat daar in de echt werd verbonden. De trouwambtenaar kwam voor deze unieke gelegenheid speciaal eerder terug van vakantie. Bijzonder is het gelukkig al lang niet meer als twee mannen of twee vrouwen trouwen. Althans, niet meer of minder dan het huwelijk tussen een man en een vrouw. Wél heel bijzonder is de band die ze hebben met Leo’s ex-vrouw Liesbeth en haar partner Ton. Jos: “Leo en Liesbeth zijn 4 handen op 1 buik. En inmiddels zijn we met zijn vieren de beste vrienden. We gaan samen op vakantie en ook in deze tijd zien we elkaar veel.”

Leo: “Liesbeth en ik waren lang samen en hadden destijds Dansschool Van der Linden in Grootebroek. Natuurlijk was het eerst een drama toen we uit elkaar gingen, ook voor onze zoon Mack die toen nog klein was.

Maar we waren toen de beste maatjes en dat zijn we nog. Zo mooi dat het ook zo klikt met Jos en Ton. Altijd lachen ook als we met zijn vieren ergens zijn en je mensen ziet denken: hoe zit dat nou? Daar maken we graag grappen over.”

Dat de heren vol humor, gezelligheid en gastvrijheid zitten, ervaren we bij ‘de bazen’ rond de tafel. We krijgen een goed glas wijn en volop verhalen. Zonder de avondklok zaten we er waarschijnlijk nu nog.
Ze zijn echte horecadieren die het een ander graag naar de zin maken. Toch duurde het even voor ze besloten samen een lunchroom te beginnen. Na de dansschool hadden ze beide een carrière in zowel de brandstof voor auto’s en het supermarktwezen. Leo was jarenlang bedrijfsleider bij de Action. Alleen Jos had al ervaring in de horeca; lang geleden runde hij snackbar ’t Zonnetje aan de Dorpsstraat en was werkzaam in diverse horecagelegenheden in Noord Holland.

Jos: “Ons favoriete vakantieland is Gran Canaria. Daar hebben we wel eens voor een restaurant gestaan dat te koop stond. Zullen we? Daar is onze droom geboren. Later hadden we het plan om een B&B in Oostenrijk te beginnen. En toen kwam Bij de Baaz op ons pad. We begonnen in september 2019 en draaiden het eerste half jaar boven verwachting. Tot Corona…”

Leo: “Onze redding is dat we het met zijn tweeën doen. Dat scheelt een hoop gedoe met personeel. En, hoe beperkt ook, we zijn weer aan het werk. Leuk!”

Jos: “Rond de Kerst kregen we een aanvraag voor 550 broodjes met kroket. Dat is met zijn tweeën dan weer een uitdaging. Maar je laat zo’n klus ook niet lopen. Dan is het top dat we in ons dorp zo veel hulp krijgen. We konden ze bakken in De Dars en Arie hielp met het uitrijden naar de verschillende locaties. Geweldig!”

Zowel Leo als Jos hebben één zoon, ze zijn als broers voor elkaar. Zoon Mack (30) en zijn Kimberley verwachten een kindje. Deze zomer worden de heren opa. Het voegt een geheel nieuwe dimensie toe aan hun leven. Jos: “We vinden het ontzettend leuk. Ze wonen wat ver weg, dat is wel jammer.”
Leo: “Mijn vader is 94. Hij wordt overgrootvader. Ik hoop dat hij het mag meemaken.”

Tegen die tijd hopen ze Bij de Baaz weer volle bak te draaien. Een paar kilo lichter, een kleinkind rijker en vol goeie zin.

Mieke de Beer-Koomen

Wil jij ook meedoen aan deze rubriek? Stuur even een mailtje naar reactie@binding.nl. Onze fotograaf komt een foto maken, het interview kan aan huis of telefonisch.