Op 16 januari jl. werd in Rotterdam het lichtmonument ‘Levenslicht’ van de kunstenaar Daan Roosegaarde onthuld, een monument van 104.000 lichtgevende stenen. De stenen symboliseren de 104.000 Nederlandse slachtoffers van de Holocaust. Vanaf 23 januari gaan de stenen als tijdelijk monument naar alle 171 Nederlandse gemeenten vanwaar Joden, Roma en Sinti zijn gedeporteerd. Ieder monument bestaat uit 500 lichtgevende stenen.

Ook in de gemeente Medemblik komt een lichtmonument. Op 23 januari wordt het kunstwerk onthuld bij het oorlogsmonument voor het Gemeentehuis in Wognum, voorafgaand aan de gemeenteraadsvergadering. Op 27 januari wordt ‘Levenslicht’ verplaatst naar het Garnizoensmonument in Medemblik. Deze dag is de Internationale Herdenkingsdag van de slachtoffers van de Holocaust, de dag waarop 75 jaar geleden concentratiekamp Auschwitz in Polen door het Russische leger werd bevrijd. In het bijzijn van burgemeester Streng wordt ook speciaal stilgestaan bij de zestien Joodse patiënten en onderduikers van het voormalige Provinciaal Ziekenhuis in Medemblik, die naar Westerbork en vandaar naar Auschwitz zijn gedeporteerd. Vijftien van hen zijn vermoord.

Vervolgens is het lichtmonument op 30 en 31 januari in Wervershoof, waar het ’s avonds tussen 19.00 tot 21.00 uur bij het oorlogsmonument voor het Raadhuis ligt. Deze avonden ligt de organisatie in handen van Stichting Oud Wervershoof. Op 20 januari zijn daarbij de kinderen en kleinkinderen van mevrouw Trudy Grooteman-Leger aanwezig. Zij herdenken deze avond de vele omgekomen familieleden van hun moeder/oma, die zelf als zevenjarig Joods meisje in Onderdijk was ondergedoken.

Beide avonden worden de aanwezigen in de gelegenheid gesteld om bij aanvang om 19.00 uur een steen aan het monument toe te voegen, waarna een programma met verhalen volgt, dat diezelfde avond nog enkele malen wordt herhaald.

Vorig artikelToneelgroep WIK speelt “Chaos”
Volgend artikelVlooienmarkt Wervershoof