Dorien, Jacco, Margaret, Helma, Kees en Lia hadden op de laatste gemeenschapsveiling voor de eerste lock down een heel leuk koopje gekocht. Namelijk met Dirk en Yvon Laan samen de “Woik uit de woid in” Niet wetende dat we zo lang geduld moesten hebben! Maar het was het wachten waard!

Op een van de eerste mooie dagen van mei: zaterdag 29 mei, mochten we starten bij Dirk en Yvon met koffie en een grandioze taart. Deze was geheel in het teken van de dag gemaakt. Het was meteen gezellig met ons kent ons. Dorien uit Hoogkarspel had het koopje van haar vriendin gekregen omdat zij niet kon.

We hadden de opdracht oud brood en laarzen mee te brengen want we gingen naar de Tamworth hoeve achter het Zwembad. Margaret had een enorme hoeveelheid brood gekregen en we dachten nou dat is vast voor een paar dagen maar alles ging schoon op. Nou ja, de voederplek was na al die regen erg zompig en onze laarzen kwamen goed van pas. Nick vertelde enthousiast over beer Ferdinand en hoe hij tot deze keuze van varkens was gekomen en ook zijn toekomstplannen voor een circulair landbouwsysteem. Heel leuk om te horen. We gingen verder het terrein op om moeder met kleine biggetjes te zien die een paar dagen oud was. Ze lag met haar kleintjes onder een boom. Wij hadden medelijden dat zij geen brood had gehad maar Nick wist dat hij ook geweest was en nu alweer terug bij zijn biggetjes was.

Na de varkens gingen we op de fiets naar Hoogkarspel naar de Alpaca Farm van de familie Ligthart. Alpaca: een heel ander soort dier. We begrepen wel dat ze nu in de Caronatijd zo gewild zijn. Het zijn schattige beesten om te zien maar niet geschikt als huisdier. We staken weer veel kennis van Bep op. Er was een bruine Alpaca die die dag moest bevallen en Helma en Lia dachten (met kennis van de kraam) dat het niet zo lang meer zou duren maar helaas konden we er niet op wachten. We verbaasden ons ook hoe licht en zacht de Alpacawol is.

We maakten ons rondje fietsen af over de Tolweg weer naar de Dorpsstraat waar Dirk al een heerlijke lunch klaar had staan onder de overkapping en konden buiten eten. Door de verschillende onderdelen was je steeds met iemand anders van het groepje aan het praten.
Na de lunch gingen we naar de Kaasboerderij Molenzicht van Elly en Egbert Smidt. Helaas was door het moeten uitstellen van het koopje te laat om nog lammetjes te zien maar het bedrijf is interessant genoeg om te bekijken. We leerden ook dat een kalf voor zijn eerste verjaardag nog kalfsvlees genoemd mag worden en daarna niet meer.

Voldaan van een hele leuke leerzame dag gingen we nog even een drankje drinken bij Elly. Egbert kwam ook thuis van het schapenscheren. Jan Ligthart was ook aan de Alpaca’s scheren. Dit was verlaat door de kou en het slechte weer. En of het allemaal nog niet mooi genoeg was geweest kregen we nog een goodiebag met o.a. Tamworth varkensworstjes en graskaas. En toen hoorden we ook dat de kleine Alpalca was geboren. We vonden dat hij Dirk of Yvon moest heten. Zou een mooi besluit van deze leuke dag zijn.
Namens de kopers hartelijk bedankt voor de leuke dag!